"Glavne poluge iscrpljene, penzije čak i povećane"

Fiskalni savet ocenjuje da dosadašnji rezultati ne garantuju da će fiskalna konsolidacija biti sprovedena uspešno. Teško i do planiranih ušteda u 2016.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 08.12.2015.

11:28

Default images
Foto: Tanjug

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je na konferenciji za novinare ocenio da je malo verovatno da će budžet za sledeću godinu ostvariti planiranu uštedu od 0,75 odsto BDP-a.

Petrović je objasnio da su glavne poluge smanjenja rashoda iscrpljene, kao što je zamrzavanje plata i penzija od čijeg se zamrzavanja odustalo, čak su i povećane.

“Procenjujemo da ce se ostvariti samo polovina od ovih ušteda od 0,75 odsto BDP-a”, naveo je Petrović I dodao da su tu i rizici od rashoda javnih preduzeća, pre svega RTB Bora.

“Rezultati zabeleženi do sada ne garantuju da će fiskalna konsolidacija biti uspešno sprovedena”, ocenio je on.

Postoji rizik da se tokom 2016. i 2017. deficit minimalno smanji, da se zadrži na nivou od tri odsto BDP-a, što ne bi zaustavilo rast javnog duga na osnovu BDP, što znači da Srbija nije izbegla krizu javnog duga, objasnio je prvi čovek Fiskalnog saveta.

Kako objašnjava, deficit opšte države ispod tri dosto BDP-a bi zaustavio rast javnog duga, beležio bi se privredni rast ali to i dalje ne bi značilo ozdravljenje privrede.

“Sa tako niskom deficitom i javnim dugom ispod 60 procenata BDP-a mogli bismo da budemo u stanju da se suočimo sa nekom novom krizom”, kazao je Petrović.

Fiskalni savet ocenjuje da je polovina planiranih ušteda u budžetu za 2016. godinu pod znakom pitanja.

Na primer, kako navode, povećanje akciza će doneti uštedu ali rashodne mere nisu dobro pripremljene i gotovo sigurno će podbaciti.

Njihova ocena je da ako ostane pretplata za javne servise150 dinara, da neće biti dovoljno da se nadomesti razlika smajenja subvencije za RTS.

Planirano smanjenje broja zaposlenih u 2016. za 29.000 u opštoj državi je malo verovatno, navode u savetu i dodaju da su i ove godine planirali da otpuste 25.000 pa se ništa nije desilo.

Takođe, kako kažu, mogući su i nepredviđeni troškovi javnih i državnih preduzeća

Fiskalni savet je naveo da su ukupne obaveze RTB Bora oko 500 miliona evra, dok dug Petrohemije NIS-u iznosi 85 miliona evra. Za Železnice i Resavicu planirani su nepromenjenji nivoi subvencija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

8 h

Podeli: