EPS još čeka, šta će reći MMF?

Beograd -- Agencija za energetiku Srbije (AERS) do danas nije dobila predlog Elektoprivrede Srbije (EPS) o promeni cene struje, rečeno je Beti u toj agenciji.

Izvor: Beta
Podeli

Iz EPS-a, za sada nema najava kada bi takav zahtev mogao da bude upućen, tako da je neizvesno da li bi struja mogla da poskupi i od 1. maja.

Odluku o promeni regulisane cene struje donosi Agencija za energetiku na zahtev EPS-a, a prema zakonu, nova cena primenjuje se 30 dana od objavljivanja u "Službenom glasniku".

Vlada Srbije se obavezala sporazumom s Međunarodnim monetranim fondom (MMF) da od 1. aprila poveća cenu struje za ukupno 15 odsto, uključujući i iznos akcize koja će biti uvedena.

Predstavnici MMF trebalo bi da u maju da dođu u Srbiju i obave prvu reviziju ispunjenosti uslova po kojima je odobren aranžman od 1,2 milijarde evra.

Po regulisanoj ceni struje u Srbiji se snabdevaju domaćinstva i mali potrošači, odnosno preduzeća koja su priključena na distributivni sistem, a imaju manje od 50 zaposlenih i manje od 10 miliona evra prihoda godišnje.

Struja u Srbiji za korisnike koji se snabdevaju po regulisanim cenama poslednji put je poskupela 1. avgusta 2013, i to 10,9 odsto za domaćinstva i 12,8 odsto za privredu.

Nakon tog poskupljenja prosečna cena jednog kilovat-sata za domaćinstva, bez uračunatog poreza na dodatu vrednost (PDV) iznosi 6,148 dinara, a za industriju 5,854 dinara.

strana 1 od 321 idi na stranu