Dinkić zamolio Kineze za kredit

Beograd -- Ministar Mlađan Dinkić izjavio je da je Vlada zamolila Kinu da sa 1,8 milijardi dolara podrži energetske i saobarćjajne infrastrukturne projekte u Srbiji.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Dinkić kaže da je vlada izuzetno zadovoljna brzinom kojom se izvode radovi na mostu Zemun - Borča i modernizaciji termoelektrane Kostolac zbog čega je odlučila da kinesku vladu i Eksim banku zamoli da sa 1,8 milijardi dolara kredita podrži i druge velike investicione projekte u Srbiji.

Dinkić je precizirao da se radi o tri nova autoputa - Beograd - Ljig, Pojate - Preljina kao i autoput od Novog Sada ka Rumi, Šapcu i Loznici i izgradnji novih kapaciteta u termoelektrani Kostolac.

Prema njegovim rečima na izgradnji ovih projekata učestvovale bi i srpske i kineske kompanije po istom modelu kao i na izgradnji mosta Zemun - Borča.

Kako je naveo do sastanka mešovitih međuvladinih komisija za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Kine u prvom kvartalu naredne godine bili bi pripremljeni ugovori sa Eksim bankom i izvođački ugovori tako da bi radovi trebalo da počnu na proleće iduće godine.

Dinkić je rekao da ministri Velimir Ilić i Verica Kalanović već razgovaraju sa kineskim kompanijama zainteresovanim da rade na ovim prijektima i oni koji daju najnižu cenu dobiće posao.

On je dodao i da je Ilić već završio razgovore za autoput Obrenovac - Ljig i da se uskoro očekuje potpisivanje predugovora sa jednom kineskom kompanijom i izrazio uverenje da će do kraja meseca biti potpisani predugovori i za druga dva planirana autoputa.

Kako je objasnio posle toga biće urađena studije izvodljivosti koje će zatim biti poslate na odobrenje Eksim banci.

Dinkić i Dzun Šan danas su potpisali i sporazum o donaciji kineske vlade Srbiji od milion evra koji će, prema rečima srpskog ministra, biti iskorišćena za pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Srbija

Jugoremedija bez struje i vode

Zrenjanin -- U Fabrici lekova Jugoremedija rade sve kako bi se smanjila šteta koja od hladnoće koja preti postojenjima, opremi i zalihama lekova, posle isključenja struje.

Srbija petak 30.11. 15:47 Komentara: 4
strana 1 od 257 idi na stranu