Gde žive najbogatiji Evropljani?

Srbija se po kupovnoj moći po glavi stanovnika nalazi na 34 mestu, od ukupno 42 evropske zemlje, pokazuje studija nemačkog instituta za istraživanje tržišta GfK

Srbija

Izvor: B92

Sreda, 31.10.2012.

16:50

Default images

Prema toj studiji, najbogatiji Evroljani žive u Lihtenštajnu, gde je kupovna moć po glavi stanovnika 57.000 godišnje.

Građani Srbije, koji su na 34 mestu, prema studiji ''GfK'', raspolažu sa 2.996 evra po glavi stanovnika godišnje i Srbija se, tako, nalazi iza Rumunije, koja je na 33. mestu i ispred Bugarske, smeštene na 35. mestu.

Nemci, koji su na osmom mestu, raspolažu sa 20.014 evra godišnje po glavi stanovnika.

''Stanovnici evropskih zemalja najveće kupovne moći moraju, zapravo, da jedan veliki deo svojih prihoda investiraju u kirije za stanove i uopšte visoke troškove života'', kažu eksperti za istraživanje trižišta grupe ''GfK''.

Prema studiji ''GfK'', najveću kupovnu moć imaju stanovnici Lihtenštajna sa 56.978 evra godišnje, dok se stanovnici Moldavije, koji se nalaze na začelju liste, moraju zadovoljiti sa 1.257 evra godišnje.

Prilično na centru liste nalaze se Španci sa 12.943 evra godišnje, dok stanovnici Nemačke, Francuske i Velike Britanije raspolažu polovinom ukupne kupovne moći Evrope, odnosno, imaju 47 odsto kupovne moći Evrope.

Ostalih 39 zemallja dele ''rest'' od 53 odsto kupovne moći Evrope, pokazuju podaci ''GfK'', prenose nemackci mediji.

Prema studiji ''GfK'' o kupovnoj moći, evropskim podrošačima ove godine stoji na raspolaganju ukupno 8,6 biliona evra za njihove izdatke i stednju, što odgovara kupovnoj moći od 12.806 evra po stanovniku u 42 zemlje, obuhvaćene studijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: