Karte za prevoz idu na 70 dinara

Beograd -- Sa početkom nove grejne sezone stižu i veći računi. Mesečna karta za zaposlene biće oko 3.200 dinara. Topli radijatori u stanu od 60 kvadrata - 5.920 dinara.

Izvor: Novosti
Podeli

Kako novosti pišu, i u Gradskoj upravi je potvrđeno da će od 1. oktobra Beograđani će više para morati da izdvoje za gradski prevoz i grejanje.

Tako će grejanje u stanu koštati 18,5 odsto više, dok će pojedinačna karta za prevoz i mesečna za zaposlene poskupeti za 20 odsto.

Sigurno je takođe da drugih poskupljenja do kraja godine neće biti. Takav je stav gradonačelnika i Gradskog veća, imajući u vidu sveukupnu ekonomsku situaciju.

Korisnici JKP "Beogradskih elektrana" mesečno će izdvajati 98,7 dinara po metru kvadratnom bez PDV, čime je ispunjen zahtev Grada Beograda da nova cena ne pređe 100 dinara zbog pomenute ekonomske krize.

To znači da će topli radijatori prosečno domaćinstvo od 60 kvadrata koštati 5.920 dinara dok su do sada plaćali 4.997 dinara.

Poslednje korekcije cena gradskog prevoza (mesečne karte) bile su 1. januara 2011. godine, a u međuvremenu je došlo do promene cena svih "ulaznih elemenata" što je primoralo GSP da poveća cene. I nedavna odluka Ministarstva finansija o povraćaju akciza GSP nažalost, ne pomaže, s obzirom na to da se po litru vraća 2,5 dinara, a da je cena goriva, u međuvremenu, otišla znatno više.

Pojedinačna karta za prevoz umesto 60, od oktobra će biti oko 70 dinara, a zaposleni će mesečnu kartu plaćati 3.220 dinara, umesto dosadašnjih 2.680 dinara.

Svi popusti za socijalno ugrožene kategorije, međutim, važiće i dalje, a cene prevoza za nezaposlene, studente, penzionere i sve ostale povlašćene kategorije se neće menjati.

Beograd će nastaviti dotiranje svakog meseca i GSP i privatnih prevoznika sa preko milijardu dinara, kako sugrađani ne bi plaćali ekonomsku cenu karata.

Poskupljenje grejanja i prevoza uslovljeno je promenom cene energenata na tržištu i to je, kako je rečeno, najmanje što je moralo da poskupi jer bi inače ugrozilo poslovanje preduzeća.

Prema računici JKP "Beogradskih elektrana" grejanje je trebalo da poskupi još prošle godine jer je cena mazuta od prošle godine skočila za 30 odsto. Pošto je trend rasta cene nastavljen, nova grejna sezona počinje sa većim računom.

Ne menjaju se cene komunalnih usluga

Imajući u vidu sveukupnu situaciju, na zahtev gradonačelnika, u Beogradu do kraja godine neće biti povećanja cene komunalnih usluga.

Grad je, kako je ranije priznao i sam gradonačelnik Dragan Đilas, prinuđen da podigne cene gradskog prevoza jer i dok ona stoji, cene goriva neprestalno rastu.

Vesti

strana 1 od 9231 idi na stranu