Dva nova ruska voza na prugama

Beograd -- Železnice Srbije saopštile su da će od danas u lokalnom saobraćaju između Kraljeva i Lapova i Kraljeva i Požege saobraćati novi ruski dizel-motorni vozovi.

Izvor: Beta
Podeli

Kako se navodi, nove dizel-motorne garniture su serije 711 ruskog proizvođača "Metrovagonmaša", a srpske železnice kupile su ih zahvaljujući kreditu međunarodne železničke banke "Eurofim" od 43 miliona švajcarskih franaka.

Železnice Srbije naglašavaju da je kupljeno ukupno 12 garnitura, od kojih je 11 pre roka prispelo iz Rusije u Srbiju, a očekuje se da uskoro stigne i poslednji od ugovorenih vozova.

"Ovo je prva nabavka novih vozova srpskih železnica nakon pune tri decenije", navodi se u saopštenju.

Novi dizel-motorni vozovi sukcesivno će zameniti putničke "šinobuse" i "makose", stare preko 30 godina, koji su i danas u saobraćaju.

Dodaje se da će nove putničke garniture koje su namenjene prevozu putnika u lokalnom i regionalnom saobraćaju na neelektrificiranim prugama, saobraćati na relaciji Kraljevo-Lapovo i Kraljevo-Požega više puta dnevno prema važećem redu vožnje.

Novi voz je dvodelan i ima 120 mesta za sedenje i 126 za stajanje, a može da se kreće brzinom od 120 kilometara na sat.

Železnice Srbije podsećaju da je u Srbiji od ukupno 3.809 kilometara pruga, elektrificirano svega 1.278 kilometara, a da na preko 2.500
kilometara neelektrificiranih pruga saobraćaju dizel lokomotive i garniture.

Vesti

strana 1 od 9313 idi na stranu