Cvetković prećutao neuspehe Vlade

Beograd -- Premijer Cvetković povodom tri godine Vlade ocenio je da je ona sprečila propadanje privrede i da je međugodišnja proizvodnja u aprilu porasla za 5,1 odsto.

Izvor: 24 sata
Podeli

Ipak, on je propustio da kaže da je inflacija skoro dva puta veća od planirane i da je nezaposlenost sa 16 odsto u 2009. došla na 22 procenta.

Premijer kaže i da je izvoz u aprilu povećan za 25,8 a BDP za 3,4 odsto, ali ne i da je privreda opstajala zahvaljujući kreditima, da su kursne razlike uzimale svu dobit iz izvoza i da je prosečna zarada realno padala.

Devizni kurs je sa 92 dinara za evro u 2009. išao i do 108 dinara u prošloj godini. Samo u prošloj godini zabeleženo je slabljenje domaće valute od 10 procenata.

Nagle oscilacije nisu pogodovale nikome, građanima su mesečne rate za stambene kredite skočile u proseku za 50 evra, a privreda je gubila milijarde dinara. Milan Knežević, vlasnik Modusa, kaže da je u izvozu zbog kursa gubio celokupnu dobit od šest do sedam procenata vrednosti robe.

Stopa nezaposlenosti dostigla je u maju 22,2 odsto naspram 19 s kraja prošle godine i 16,6 odsto u oktobru 2009. godine. Inflacija je dostigla 14,4 odsto umesto maksimalno planiranih 7,2 odsto. Rast cena na malo je premašio plan i prošle godine kada je inflacija iznosila 11,5 odsto.

Bruto domaći proizvod kojim se meri ukupna ekonomska aktivnost zemlje u 2010. godini zabeležio je rast od 1,8 odsto. Uprkos tome, ostvareni rast ukazuje na umereni oporavak privrede, s obzirom na to da je nadoknađeno nešto više od polovine pada iz 2009. Na zaustavljanje recesionih kretanja u 2010. pokazuje i rast proizvodnje od 2,9 odsto. Međutim, iako je taj rast nešto brži od rasta ukupne privrede, time je nadoknađena tek četvrtina pada iz prethodne godine.

Iz godine u godinu padala je i prosečna zarada. U maju se u Srbiji u proseku zarađivalo 36.000 dinara, što je za godinu dana realni pad od 1.100 dinara. Ankete govore o tome da građani žive sve teže, a statistika da privreda opstaje isključivo zahvaljujući kreditima koje će vraćati godinama.

Preduzeća su 2010. iskazala gubitak od 89 milijardi dinara, koji je u odnosu na prethodnu godinu manji za 12,2 odsto. U minusu je bilo 31.787 privrednika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 394 idi na stranu