Iz dijaspore Srbiji 5 mlrd. dolara

Beograd -- Komplikovane birokratske procedure koje naše ljude iz dijaspore odvraćaju od ulaganja u Srbiju biće uskoro olakšane, kaže ministar dijaspore Srđan Srećković.

Izvor: Tanjug
Podeli

On je na otvaranju Skupštine dijaspore istakao da je dijaspora u Srbiju investirala oko 550 miliona dolara u mala i srednja preduzeća u kojima danas radi oko 25.000 ljudi, ali da je potencijal mnogo veći i da ima prostora za napredak.

Srećković je podsetio da je novac koji je dijaspora tokom godine slala u vidu doznaka rođacima, porodici i prijtaljima doprineo da Srbija ne oseti krizu u najgorem obliku.

"Po osnovu deviznih doznaka dijaspore, u zemlju je ušlo oko pet milijardi dolara što je možda i odlučujuće doprinelo makroekonomskoj stabilnosti zemlje, ali i očuvanju životnog standarda", kazao je Srećković.

Ministar je naveo da Srbija postaje moderna i demokratska zemlja koja poštuje međunarodno pravo, ali i zemlja koja stiče kredibilitet da ponovo legitimizuje sopstvene državne interese i gradi najbliže moguće odnose ekonomske, kulturne i političke saradnje sa oko četiri miliona naših ljudi koji žive u celom svetu.

"Srbija polako postaje stožer i tačka okupljanja našeg celokupnog rasejanja. Uporedo sa procesom evropskih integracija, trudimo se da ogromne potencijale rasejanja iskoristimo za potrebe unutrašnje i spoljne politike i ekonomskog razvoja Srbije, ali i da ostvarimo pomirenje različitih delova jednog istog naroda'', istakao je Srećković.

On je naglasio da je zalaganje za zaštitu srpskog naroda u zemljama u regionu element čvrstog opredeljenja za politiku dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, a da je cilj da srpski narod u regionu uživa isti stepen zaštite prava kao što ga imaju nacionalne zajednice u Srbiji,a na šta možemo biti ponosni.

Srećković je izrazio uverenje da je vreme nerazumevanja i poljuljanih odnosa matice i dijaspore daleko iza i da partnerski odnos između Srbije i Srba koji žive rasejani po svetu, podrazumeva međusobnu podršku, razumevanje, uvažavanje, ali i ozbiljnu strategiju.

On je istakao da, osim investicionog kataloga, Srbija nizom drugih projekata poput letnjih praksi za studente iz dijapore, u domaći i stranim kompanijama u Srbiji, kao i saradnjom sa agencijama za zapošljavanja, pokušava da vrati obrazovane kadrove i spreči dalji odliv talenata, što je interes zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 394 idi na stranu