Za treće dete plata 20.000 dinara

Beograd -- Budući građanski zakonik Srbije predviđa da će majke sa troje dece primati mesečnu naknadu koja neće biti manja od 20.000 dinara mesečno.

Izvor: Politika
Podeli

Ta mesečna naknada sledovaće majkama od rođenja trećeg detetag punoletstva, ali platu neće dobijati majke sa više od troje dece, jer je cilj države da podstakne rađanje trećeg deteta, kao korak dalje od proste reprodukcije, u skladu sa sloganom: „Jedno dete za mamu, jedno za tatu, a treće – za državu”.

Kako piše list Politika, bilo je predloga da iznos „demografske naknade” bude jednak iznosu prosečnog ličnog dohotka u Srbiji, ali je prihvaćeno rešenje da o visini te naknade odlučuje Ministarstvo finansija.

Komisija za izradu građanskog zakonika upravo je završila posao na trećoj knjizi koja sa 380 članova uređuje oblast porodičnih odnosa i zameniće sada važeći Porodični zakon.

Unete su važne novine, među kojima je i mogućnost surogat-materinstva, odnosno sklapanja ugovora o rađanju za drugog, saznaje list.

Pored odredaba o podsticanju rađanja dece, promenjene su i odredbe o odnosima roditelja i dece, koje su usklađene sa Konvencijom UN o pravima deteta. Tim odredbama je, na primer, zabranjeno fizičko kažnjavanje deteta.

Predložene su potpuno nove odredbe o materinstvu i očinstvu u slučaju začeća uz biomedicinsku pomoć. Unapređena su rešenja o vršenju i prestanku roditeljskog prava. Razrađene su odredbe o usvojenju, posebno u slučajevima kada je usvojilac strani državljanin. Precizirane su odredbe o izdržavanju i imovinskim odnosima supružnika, kao i članova porodične zajednice. Predloženo je i formiranje alimentacionog fonda u cilju zaštite dece čiji roditelji dužnici izbegavaju plaćanje izdržavanja.

Javna rasprava o prednacrtu budućeg građanskog zakonika Srbije trajaće do kraja ove godine. Kako saznajemo, najveći broj novina je formulisan u obliku alternativnih predloga, što će u javnoj raspravi doprineti pronalaženju najboljih konačnih zakonskih rešenja. Svi predlozi i sugestije tokom javne rasprave šalju se Udruženju pravnika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 408 idi na stranu