Petrović: Oprezno sa zaduživanjima

Beograd -- Javni dug Srbije od početka ekonomske krize, krajem 2008. godine, do danas naglo porastao - sa oko 26 odsto na oko 40 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Izvor: Tanjug
Podeli

Zbog toga je neophodno da država bude oprezna sa budućim zaduženjima, smatra profesor Ekonomskog fakulteta i urednik časopisa „Kvartalni monitor” Pavle Petrović.

Petrović je ukazao da trenutni javni dug Srbije od oko 40 odsto BDP-a, ali da ta brojka ne uključuje i neke dugove koji nisu registrovani.

"Postoje neke docnje države, što su takođe dugovi i postoje neki lokalni dugovi koji nisu uključeni u taj ukupni dug. Tako da je stvarni dug verovatno veći od 40 odsto BDP", ukazao je Petrović, koji je i kandidat za predsednika Fiskalnog saveta.

Javni dug Srbije je na kraju 2010. godine dostigao 12,16 milijardi evra, što je bilo 41,4 BDP-a. To znači da je tokom januara dug smanjen za oko 32 miliona evra. Na kraju 2009. godine javni dug bio je 9,85 milijardi evra, odnosno 32,9 odsto BDP-a, što znači da je tokom prošle godine povećan za oko 2,3 milijarde evra. Krajem 2008. godine javni dug Srbije iznosio je 8,78 milijardi evra, što je bilo 26,3 odsto BDP-a.

Prema njegovim rečima, pošto je u ovoj godini planiran budžetski deficit od 4,1 odsto BDP-a, javni dug će porasti, ali ne za ceo iznos deficita već nešto ispod toga, zato što će i BDP da poraste, i verovatno će i posle toga javni dug biti ispod nivoa koji je određen fiskalnim pravilima, od 45 posto BDP.

Petrović je istakao da bi bilo presudno, "i Fiskalni savet će na to prvenstveno upozoravati", da se taj budžetski deficit ne povećava ove godine, sto znači da se odoli pritisku povećanju plata i penzija iznad planiranog.

"Ako se taj deficit drži u tim okvirima, onda bi se i javni dug držao ispod ove granice", naveo je on.

Javni dug Srbije na kraju februara 2011. godine bio je 12,68 milijardi evra, što je 39,7 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), objavilo je Ministarstvo finansija.

Ukupne direktne obaveze Srbije na kraju februara iznosile su oko 10,96 milijardi evra, pri čemu je unutrašnji dug bio 5,14 milijardi evra, a spoljni dug 5,82 milijardi evra.

Ukupne indirektne obaveze na kraju februara bile su 1,71 milijardi evra, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Javni dug Srbije na kraju januara 2011. godine bio je 12,13 milijardi evra, što znači da je tokom februara povećan za oko 550 miliona evra.

Vesti

strana 1 od 9236 idi na stranu