Počela gradnja 4.500 stanova

Na prostoru kasarne „Stepa Stepanović“ na Voždovcu otvoreno najveće gradilište u zemlji. Nići će 4.578 stanova. Kvadrat manje od 1.290 evra.

Srbija

Izvor: B92

Utorak, 31.08.2010.

15:41

Default images

Radnici „Energoprojekt visokogradnje“ počeli su u ponedeljak rušenje objekata kasarne „Stepa Stepanović“ u beogradskom naselju Voždovac.

Na 42 hektara zemljišta do kraja 2012. godine sagradiće se 4.578 stanova, 177 lokala, dve škole, dva obdaništa i zdravstvena ustanova, ukupno više od 500.000 kvadrata.

Prvi stanari, kako sada stoji po planu, useliće se u martu 2012, a ostali do kraja iste godine.

Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja nastavlja pregovore sa Vojskom, i već sledeće godine, prema istom principu, počeće gradnja na još jednoj lokaciji u Beogradu.

Država će biti investitor i na nekoliko lokacija u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu i u još nekim manjim gradovima u Srbiji.

Počinje izvođenje najvećeg projekta u istoriji građevine Srbije”, rekao je Oliver Dulić, ministar prostornog planiranja.

Siguran sam da će on, kao i nekoliko sličnih koje planiramo, omogućiti prosečnoj porodici u Srbiji da dođe do krova nad glavom po podnošljivim uslovima. U Beogradu ima sto hiljada ljudi koji nisu mogli da kupe stan po doskorašnoj ceni. Nećemo da budemo konkurencija građevinskoj operativi, jer nemamo svoju operativu, ali hoćemo da budemo konkurentni privatnim investitorima, koji su godinama držali onako visoke cene kvadrata. Sledeće godine ćemo otvoriti slično gradilište u Beogradu i u drugim gradovima gde postoji zemljište koje je koristila Vojska. Zemljište IMT je interesantno, ali sada pregovaramo sa Vojskom, koja nudi neke lokacije u prestonici po izuzetnim uslovima”, dodao je ministar.

Krajem oktobra, do kada će trajati pripremni radovi, počeće i gradnja prvih zgrada na Voždovcu.

Poslednja u nizu višespratnica počeće da se zida u januaru sledeće godine. Pravo na kupovinu stana, čiji će kvadrat koštati manje od 1.290 evra, imaju svi punoletni građani.

Jedino ograničenje je da jedna porodica može da kupi samo jedan stan.

Do sada se Građevinskoj direkciji prijavilo oko 3.500 zainteresovanih kupaca.

Prijavljeni će po redosledu rezervisanja biti pozivani u Direkciju i moći će da sklope ugovor”, objasnio je Dragan Grujić, direktor Građevinske direkcije i naglasio da će prednost, ako bude više zainteresovanih nego stanova, imati oni koji kupuju prvi stan.

Ukupna vrednost projekta je oko 250 miliona evra.

Tender za izvođače radova biće raspisan početkom oktobra. Mogu da konkurišu sve građevinske firme sa teritorije Srbije, a investitori veruju da će se na kompleksu uposliti 30.000 radnika.

Protest: Nakadašnji vlasnici traže nadoknadu

Bivši vlasnici zemljišta na kome se nalazi nekadašnja kasarna „Vojvoda Stepa Stepanović“ na Voždovcu, gde treba da počne izgradnja stanova, protestovali su ispred kapija tog zdanja.

Oni su zahtevali vraćanje zemljišta ili pravednu nadoknadu.

Tim povodom dva predstavnika bivših vlasnika zemljišta i jedan iz lige za restituciju su na poziv ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje Olivera Dulića bili na pregovorima koji ipak nisu urodili plodom.

Kako je rekao predstavnik bivših vlasnika Živorad Životić, oni imaju svu potrebnu dokumentaciju i žele da štite svoju imovinu.

Mi smo se i ranije obraćali nadležnima, ali smo jedino dobili odgovor od predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića koji nas je uputio na Ministarstvo finansija”, istakao je Životić.

Razgovarali smo sa Dulićem i predstavnicima Građevinske direkcije Srbije i oni su nam osporili pravo na obeštećenje, odnosno naknadu za zemljište koje nam je država oduzela. Takođe su nam kazali da na osnovu postojećeg zakona nemamo pravo na naknadu”, dodao je on.

Ministar Oliver Dulić rekao je da je Građevinska direkcija to zemljište, pod komercijalnim uslovima, kupila od Vojske, a što se tiče imovinskih odnosa, to je potpuno čista lokacija.

Niko ne spori da su njihovi preci bili vlasnici ove zemlje, ali 60 godina je ovde bila Vojska”, rekao je Dulić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

7 h

Podeli: