Srbija

Ponedeljak, 12.10.2009.

10:44

Hemijska industrija Župa bez kupca

Agencija za privatizaciju Srbije je produžila rok za dostavljanje ponuda na tenderu za prodaju Hemijske industrije Župa do 13. novembra.

Izvor: Beta

Default images

To je treće produženje roka za dostavljanje ponuda na četvrtom tenderu za prodaju kruševačke Župe, koji je raspisan u februaru ove godine.

Generalni direktor Župe Miroljub Milojević kazao je da je rok produžen da bi jedan od potencijalnih kupaca, češko-nemački konzorcijumu Spolhemije (Spolćemie), mogao da dobije dodatne informacije.

"Češko-nemački konzorcijum Spolćemije, jedan od dva potencijalna kupca koji su otkupili tendersku dokumentaciju, i dalje je veoma zainteresovan za kupovinu fabrike", kazao je on

"Do produžetka je došlo kako bi on dobio dodatne informacije, te održao sastanak sa nadležnim državnim insitucijama kako bi bili definisani još neki detalji pre dostavljanja ponude", dodao je Milojević.

Tendersku dokumentaciju za prodaju 70 odsto kapitala Župe je osim Spolhemije otkupio i kruševački Plima holding.

U Hemijskoj industriji Župa očekuju da im Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja ovih dana pusti kredit od 125 miliona dinara, koji bi poslužio za pokretanje proizvodnje plavog kamena.

"To bi omogućilo oživljavanje fabrike, upošljavanje radnika i obezbeđivanje plata", kazao je Milojević.

On je kazao da je to preduzeće iz kredita od 13 miliona dinara, koji je nedavno dobilo od republičkog Fonda za razvoj, isplatilo junsku zaradu. Dodao je da se u fabrici trenutno radi i utakanje hlora i da na posao dolazi oko 200 radnika, dok je preostalih 360 na plaćenom odsustvu.

Iz kruševačke hemijske industrije industrije bi kroz socijalni program trebalo da ode 80 radnika, koji su se za to dobrovoljno prijavili.

Kruševačka "Župa" jedina u Srbiji proizvodi hlor koji se koristi za prečišćavanje vode za piće, privatizacija je započela 2002. godine, od kada su za prodaju tog preduzeća organizovana dva neuspešna tendera, a preduzeće je jednom prodato, ali je ugovor raskinut.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju

Ruski milijarderi koji su se našli pod zapadnim sankcijama postepeno su počeli da premeštaju svoje aktivnosti u domovinu.

15:26

11.5.2024.

1 d

Podeli: