Vlada usvojila novi paket pomoći: Penzionerima 160, nezaposlenima 100 evra

Na sednici Vlade Hrvatske u četvrtak usvojen je novi paket mera koji stupa na snagu 1. aprila.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 16.03.2023.

20:07

Vlada usvojila novi paket pomoći: Penzionerima 160, nezaposlenima 100 evra
Foto: shutterstock, VAKS-Stock Agency

Vlada Hrvatske je na sednici u četvrtak usvojila novi, četvrti paket mera pomoći za ublažavanje inflatornih efekata i rasta cena energenata, u vrednosti od 1,7 milijardi evra.

Premijer Andrej Plenković rekao je na sednici Vlade da je cilj socijalna kohezija i da svi u krizi "ostaju na nogama". Detalji mera predstavljeni su u utorak, a iz Vlade je saopšteno da će paket mera ublažiti rast cena energenata, zaštititi od inflacije i pružiti posebnu podršku i podsticaj grupama koje su najugroženije u ovoj krizi.

Cena struje biće ista narednih šest meseci, a gasa narednih godinu dana

Cene struje za domaćinstva, kao i javni i neprofitni sektor, kao i preduzetnike, ostaće iste narednih šest meseci, a cene gasa narednih godinu dana.

Cena struje za domaćinstva tako ostaje 0,059 evra po kilovat-satu do 2.500 kilovat-časova polugodišnje potrošnje (od 1. aprila do 30. septembra) i 0,088 evra za više od toga.

"Važno je da u ovaj vremenski period nije uračunata električna energija utrošena od 1. januara do 31. marta. Dakle, 1. aprila počinje od nule, što znači da je još povoljnije za domaćinstvo", objasnio je premijer u utorak na predstavljanju mera.

Cene električne energije za javni i neprofitni sektor

Cena za javni i neprofitni sektor obuhvata ukupno 13.080 korisnika, a odnosi se na vrtiće, škole, fakultete, bolnice, zdravstvene ustanove, udruženja, verske zajednice, opštine, gradove, okruge, komunalna preduzeća ... Cena je 0,062 evra po kilovat satu.

"Dakle, svi su pokriveni na pristupačan način i čelnici lokalnih jedinica su oduševljeni", naglasio je premijer.

Cene električne energije za mala preduzeća

U cenu struje za mala preduzeća uključena su 80.804 korisnika, a cena od 0,062 evra ostaje ista za polugodišnju potrošnju ispod 250.000 kilovat sati.

"Praktično, to je 95–96 odsto hrvatskih privrednika", dodao je on.

Cene električne energije za preduzetnike

Preduzetnici će i narednih šest meseci plaćati struju po ceni od 0,036697 evra po kilovat-satu do 250.000 potrošenih kilovat-časova po nižoj dnevnoj tarifi (dvotarifni obračun), 0,070276 evra za obračun po jedinstvenoj tarifi. i 0,074789 evra po kilovat-satu za višu dnevnu tarifu.

Za potrošnju od 250.000 i 2.500.000 kVh cena je 0,180 evra. Oni koji troše više od 2.500.000 kVh idu u raspon cena od 0,230 eur/kVh.

"To uključuje približno 900 privrednih subjekata. Ovo su najveći potrošači električne energije i ova cena je naišla na oduševljenje svih aktera na GSV skupu. Ceo paket mera pozdravili su Udruženje poslodavaca, Privredna komora, Obrtnička komora, Poljoprivredna komora, predstavnici svih sindikata, Registar hrvatskih penzionera i svi sindikati hrvatskih penzionera", rekao je Plenković.

Za domaćinstva se ova mera odnosi na ukupno 2.115.552 merna mesta i vredna je 82 miliona evra, u javnom i neprofitnom sektoru mera obuhvata 13.080 korisnika i vredna je 50 miliona evra, dok je za poslovni sektor mera vredna ukupno 464 miliona evra.

"Gas poskupeo za 13, a u EU čak 92 odsto"

Prosečna cena gasa za domaćinstva (sa PDV-om) u EU bila je 131 evro po megavat-satu, dok je u Hrvatskoj 41 evro, odnosno 28 evra po megavat-satu merama Vlade.

"I evo nas pretposlednji, što je u ovom slučaju dobro. Prosečno povećanje cena gasa u EU bilo je 92 odsto za domaćinstva, a u Hrvatskoj samo 13 odsto i na taj način smo obezbedili više nego pristupačne cene gasa", naglasio je on.

Da nema vladinih mera, dodao je, po metodologiji HERA, cena gasa bi trenutno bila 69 evra, a od 1. aprila 63 evra. Zahvaljujući Vladi, istakao je premijer, ona ostaje na 45 evra, jer će i narednih godinu dana ostati najniža stopa PDV-a od pet odsto na snabdevanje prirodnim gasom. Isto tako za grejanje iz termo ćelija, ali i za ogrev, pelet, brikete i sečku.

Osim toga, u cilju pomoći građanima u nabavci drva, Hrvatske šume će doprineti odobravanjem dodatnog popusta od 15 odsto za krajnje kupce iz kategorije domaćinstva za period do 1. aprila 2024. godine.

Podrška preduzetnicima sa prosečnom godišnjom potrošnjom gasa do 10 gigavat sati ostaje ista – 0,0199 eur/kVh, a ostvaruje se vaučerom pomoću aplikacije HAMAG-BICRO.

Akcize na gorivo takođe ostaju smanjene i iznose 0,1063 evra po litru bezolovnog benzina, 0,0531 evra po litru dizela i 0,0351 evra po litru lož ulja.

Proširuju se i ograničene cene toplotne energije za 159.000 kupaca.

Jednokratne naknade za penzionere

Vlada će izdvojiti 64 miliona evra za novu rundu jednokratnih davanja za oko 700.000 penzionera sa penzijama do 610 evra. Isplata je u aprilu ako su korisnici obaveznog penzijskog osiguranja. Tako će oni sa penzijama do 260 evra primati 160 evra pomoći, oni koji primaju do 330 evra penzije 120 evra, oni sa penzijama do 470 evra 80 evra, a oni sa penzijama do do 610 evra dobiće dodatnih 60 evra.

Za 32.000 penzionera čije su penzije iznad prosečne neto plate, podsetio je Plenković, ukida se i dodatni doprinos za zdravstveno osiguranje.

"Time će im se povećati raspoloživi prihod za tri odsto. A istovremeno kroz izmene i dopune Zakona o doprinosima rešavamo pitanje koeficijenata za samostalne umetnike", dodao je premijer.

Jednokratno 150 evra za 167.000 ljudi, 100 evra za nezaposlene

Dodatnih 35 miliona evra biće izdvojeno za naknade u sistemu socijalne zaštite i nezaposleni. Tako će 167.000 ljudi dobiti jednokratnu novčanu podršku u iznosu od 150 evra.

"Povećali smo ga za 17,16 evra u odnosu na prethodni paket. Naknada je namijenjena ugroženim kupcima energenata i primaocima naknada za pomoć i negu, korisnicima naknada za nezaposlene, civilnim žrtvama", rekao je on.

Od 70 do 540 evra mesečno pružalac socijalne usluge dobijaće za ublažavanje povećanja troškova energije.

"Reč je o pružaocima socijalnih usluga smeštaja, organizovanog stanovanja, boravka, usluga pomoći u kući, hraniteljskih porodica... Do sada je obuhvaćeno 506 različitih pružalaca socijalnih usluga", istakao je Plenković, dodajući da je vrednost mere ukupna od četiri miliona evra.

Dodatnih šest miliona evra otići će i na isplatu 100 evra jednokratne pomoći nezaposlenima, koji su prijavljeni 1. marta 2023. godine. Do kraja ove godine Vlada će nastaviti da podržava stradale u zemljotresu - za njih 8.795 koji su na privremenom smeštaju. Oni će dobiti jednokratnu isplatu od 265 evra po osobi, a maksimalno 1.327 evra po domaćinstvu.

Zakupci poslovnog prostora izuzeti su od primene indeksa potrošačkih cena.

Povećanje jednokratne podrške za primaoce dečjeg dodatka

Za 128.000 porodica koje primaju dečiji dodatak, odnosno 230.000 dece, jednokratni dodatak se povećava. Vrednost je devet miliona evra.

"Tako će jedno dete dobiti 45 evra, ranije je to bilo 39,82, za dvoje dece 70, troje dece 100, četvoro 130 i petoro i više 160 evra. Ovo počinje od 1. aprila i obuhvatiće najveći broj ljudi", dodao je on, ukazujući da se nastavlja i podrška studentima.

Ograničenje cena osnovnih životnih namirnica

Svinjska plećka i vrat više nisu na ograničenom cenovniku, pa ih je sada osam.

"Shvatili smo da postoji mogućnost da, ako cene ovih proizvoda ostanu ograničene, više ne budu dostupni, da će doći do nestašice", objasnio je Plenković i dodao da su na listu stavili carsko meso.

Cena suncokretovog ulja biće nešto niža. Ograničena je na 1,72 evra sa dosadašnjih 1,86 evra, dok su cene ostalih proizvoda na listi (mleko, brašno, šećer, piletina, svinjsko mleveno meso) ostale iste. Carsko meso je ograničeno na 3,79 evra po kilogramu.

Podrška prevoznicima, farmerima, ribarima, malim mlekarima, drvoprerađivačima, žrtvama zemljotresa...

Predstavljena je i podrška od 347 miliona evra za prevoznike, kao i za poljoprivrednike u sektoru stočarstva, svinjarstva, živinarstva, ovaca i koza, pčelarstva, proizvodnje voća i povrća, cveća, lekovitog i aromatičnog bilja, kao i što se tiče malih mlekara, ribara, prerađivača drveta i proizvođača nameštaja, ali i energetske efikasnosti zgrada...

Prevoznicima će biti nadoknađeno 0,16 evra po litru dizel goriva, koje se koristi kao gorivo u komercijalnom prevozu putnika. Korisnici prava pismeni zahtev za naknadu dela troškova podnose Ministarstvu mora, saobraćaja i infrastrukture tromesečno, najkasnije do 31. oktobra 2024. godine.

"Cena dizel goriva predstavlja najznačajniji varijabilni trošak u strukturi cena komercijalnog drumskog prevoza putnika. Zbog toga se povećanje cena dizel goriva neminovno odražava i na povećanje cena komercijalnog prevoza. S obzirom na analize koje pokazuju da je cena dizel goriva u ukupnim troškovima prevoznika između 30 i 35 odsto, smanjenje ovih troškova omogućilo bi prevoznicima da ne povećavaju cene usluga komercijalnog prevoza. Predloženi iznos subvencije u iznosu od 0,16 evra predstavlja smanjenje od 11,4 odsto u odnosu na trenutno propisanu maksimalnu cenu evrodizela, čime se ukupni troškovi prevoznika smanjuju za približno 3,7 odsto", istakao je ministar saobraćaja Oleg Butković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

7 h

Podeli: