"Sredstva iz EU imaju veliki značaj za ceo region"

Pomoć od 220 miliona evra koju je Evropska unija namenila zemljama Zapadnog Balkana od izuzetne je važnosti za mala i srednja preduzeća u Srbiji i regionu.

Region

Izvor: B92

Sreda, 12.07.2017.

15:50

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžiæ

To je u Trstu ocenio predsednik PKS Marko Čadež i dodao da je pođednako važno i to što će u tom italijanskom gradu biti otvoren Stalni sekretarijat komorskog investicionog foruma.

EU je ta sredstva namenila za podsticanje privrednih i ekonomskih aktivnosti preduzeća u zemljama regiona, a Čadež za Tanjug kaže da je su ta sredstva od velikog značaja za sve, a posebno planirani način njihove raspodele.

"Kada povežete tu pomoć sa ovim što mi radimo, povezivanje konkretnih kompanija sa konkretnim poslovima, možete da dobijete mnogo veći efekat jer imate sredstva i lakši pristup tom kapitalu", rekao je Čadež.

Prvi čovek PKS kaže i da je za Srbiju veoma važno to što se u Trstu otvara Stalni sekretarijat komorskog investicionog foruma (KIF), čiji će osnovni cilj biti da se bavi regionalnim i privrednim inicijativama.

"Za nas je pre svega bitno da otvaramo prvu zajedničku instituciju. Šest privrednih komora ovog regiona otvaraju zajednički entitet, Stalni sekretarijat komorskog investicionog foruma sa sedištem u Trstu koji će imati osnovni cilj da se bavi regionalnim i privrednim inicijativama. Da preporučuje vladama šta je ono što bi se moralo uraditi kako bi se trgovina, investicije, sve ono što je u svakodnevnom poslu predužeća važno, odvijalo na pravi način", rekao je Čadež.

On je rekao da će KIF davati i raditi na preporukama samim ministarstvima u svim ovim regionalnim ekonomijama s jedne strane, a s druge, kaže, radiće na promociji celog regiona kao investicione destinacije.

" I ono što je najvažnije, povezivanje preduzeća u regionu kako bi bolje poslovala, ulazila zajednički u dobavljačke lance velikih međunarodnih kompanija i kreirali neke lance vrednosti zajedno", zaključio je Čadež.

Sekretarijat će prema rećima nadležnih iz PK Srbije, biti svojevrsan "one stop shop" za kompanije iz regiona i njihove sadašnje i buduće partnere.

Naglašavaju da će KIF biti u potpunosti funkcionalan od jeseni, a nalaziće se u Privrednoj komori regije Venecija Đulija koja je i ustupila kancelarije za delatnosti budućeg Sekretarijata šest zemalja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: