Biz - B92.net

Slovenija: Na auto-putevima od danas niže cene dizela

Na većini benzinskih pumpi na auto-putevima u Sloveniji od danas je snižena cena dizela, pošto je vlada odlučila da ukine dve ekološke takse na to gorivo.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Nick Shoe
Ilustracija: Shutterstock/Nick Shoe

Cilj je da se cena dizela na auto-putevima, gde je premašila dva evra po litru, spusti na nivo od 1,848 evra, koliko iznosi na benzinskim pumpama van auto-puteva, prenosi agencija STA.

Ova mera će trajati najviše mesec-dva, rekao je ministar za infrastrukturu Bojan Kumer. U tom periodu, kako je objasnio, država neće naplaćivati taksu za energetsku efikasnost niti naknadu za podršku proizvodnji električne energije iz obnovljivih izvora.

Slovenačka vlada je ranije ukinula te dve naknade i još jednu - na emisiju CO2, maloprodavcima izvan mreže autoputeva, gde su marže ograničene.

Nova niža cena dizela na pumpama na autoputevima važi za sva vozila, a ne samo za preduzeća koja se bave prevozom ili za domaće potrošače.

Kumer je naveo da vlada sada namerava da preduzme mere za javni prevoz putnika od 1. jula, te da se razgovori o tome još uvek vode.

Očekuje se i preduzimanje mera za poljoprivrednike i prehrambeni sektor, nakon čega će uslediti mere za borbu protiv rasta cena prirodnog gasa i struje.

Ministar je potvrdio da vlada razmatra regulisanje cena za domaćinstva, za ugrožene grupe i mala i srednja preduzeća.

"Ne možemo da vratimo cene na nivo pre nego što su počele naglo da rastu, ali možemo da ih bar ograničimo na nivo koji je podnošljiv za stanovništvo“, rekao je Kumer, prenosi STA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.