Biz - B92.net

Rama ukinuo porez za mali biznis

Mala i srednja preduzeća koja su registrovana u Albaniji, a koja nemaju godišnji obrt veći od 36.400 evra, više ne podležu naplati poreza.

Izvor: B92, Netokracija
Podeli

Reforma poreskog sistema predstavlja nove mere za podsticaj SME sektoru, dok iz Vlade ove države poručuju da se Albanija na taj način približava zapadnoevropskim državama i njihovom poreskom modelu.

Kako piše Digjitale, albanski premijer Edi Rama saopštio je na pres konferenciji da ova država ukida oporezivanje za mala i srednja preduzeća čiji godišnji obrt ne prelazi 50.000.000 leka (oko 36.400 evra), pružajući privredi još veći podsticaj za rast.

Tu je i novi model naplate poreza za one biznise čije poslovanje u fiskalnoj godini ostvari promet do približno 60.000 evra.

"Sva preduzeća koja na godišnjem nivou ostvare obrt do 36.000 evra izuzimaju se iz sistema naplate poreza. Svi drugi biznisi koji ostvare obrt između 36.000 i 58.200 evra biće podložni oporezivanju, ali po novim stopama – sa 7,5 odsto poreza na profit na 5 odsto", rekao je Rama.

Potez albanskog premijera mnogi su okarakterisali kao vetar u leđa tehnološkim startapima i malim biznisima koji se tek pokreću, dok bi ukidanje poreza i nove poreske olakšice mogle dodatno da pomognu ovoj državi kada je jačanje startap ekosistema u pitanju, ali i privlačenje novih investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.