Prva "žrtva" ratne krize u Hrvatskoj – toalet papir: Skaču cene, preti i nestašica

Proizvođači higijenske papirne konfekcije u Hrvatskoj povećali su cene ili najavili povećanje za 20 do 30 odsto. Među njima je i WC papir, piše Lider.

Region

Izvor: Lider, Indikator

Ponedeljak, 04.04.2022.

12:55

Prva
Foto: Studio Dagdagaz/Shutterstock

Delt papir podigao je cene oko 19 odsto, Zewa podiže cene 23 odsto , Euro Rosa 24-29 odsto, dok Violeta cene diže 15-20 odsto.

"Razlog je povećanje cena sirovina, celuloze koja je od prosečne cene od 900 evra po toni skočila na 1.500 evra po toni. Uz taj porast značajno je poskupeo i materijal za pakovanje posebno kartonske folije i kutije kao i logistika. Danas logističari uz redovnu cenu na fakturu za prevoz robe stavljaju posebnu stavku kao dodatak zbog cene dizela", kaže Krunoslav Kišak, suvlasnik i direktor Delt papira.

"Ono što nam sigurno predstoji jeste, ako se situacija s cenom gasa ne stabiizuje i on nastavi s ovakvim oscilacijama, nestašica toalet papira i ostalih sličnih proizvoda uz još veće cene za potrošače", kaže Kišak.

Iz drugog proizvođača papirne konfekcije, Euro Rose, takođe kažu da su cene porasle zbog ratnog stanja, cena sirovina, energenata, rada i transporta. Iz Violete za Lider potvrđuju da su "primorani da najave novu korekciju veleprodajnih cena koja će stupiti na snagu od 8. maja 2022".

"Korekcija će najviše uticati na papirnu konfekciju (toalet papir, papirne maramice…) gde očekujemo poskupljenje između 15-20 odsto", najavljuju, prenosi Indikator.

"Globalno povećani troškovi nabavke sirovina rezultat su kontinuirane snažne potražnje u više sektora, ozbiljno ograničenih zaliha i kriznih izazova u celom lancu snabdevanja. S naše strane radimo sve da osiguramo zalihe sirovina i gotovih proizvoda kako bi isporuke prema našim kupcima tekle neometano. Dosadašnjim korekcijama smo deo troškova preneli na krajnje potrošače. Drugi deo tih troškova pokušavamo da amortizujemo internim uštedama i drastičnim rezanjem marži, a ne dirajući kvalitet proizvoda", poručuju iz Violete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

10 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: