Vesti -

Pronađeno zlato i u BiH

Dosadašnji laboratorijski rezultati geoloških istraživanja na području opštine Jezero kod Jajca pokazali su visoke sadržaje zlata.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Phawat
Ilustracija: Shutterstock/Phawat

To je saopštio generalni direktor kompanije "Lykos Balkan Metals" Miloš Bošnjaković.

Menadžment ove kompanije pozvao je Vladu Republike Srpske da se uključi u podršku implementaciji ove strane investicije, kako bi se postigao maksimalan učinak na daljem ekonomskom razvoju Republike Srpske, a i Bosne i Hercegovine u celosti.

"Na tri lokacije na teritoriji opštine Jezero potvrđeni su visoki sadržaji zlata na kontaktima različitih litoloških jedinica, i do neverovatnih 27,5 grama po toni u kontinuitetu od čak 60 metara, što je neuobičajeno visok sadržaj i za svetski poznate rudnike zlata", kaže Bošnjaković.

"Lykos Balkan Metals", kompanija listirana na Australijskoj berzi, od prošle godine na području Jezera, na zapadu Bosne i Hercegovine, vrši geološka istraživanja putem svoje kćerke firme SNK Metali. Za projekte u Republici Srpskoj prvobitno je obezbedio 15,5 miliona konvertibilnih maraka.

Ispitivanje uzoraka u akreditovanoj laboratoriji otkrilo je veoma visok potencijal za nastavak geoloških istraživanja, a taj geološki potencijal ovog područja ujedno je i investicioni potencijal značajan za razvoj ne samo ove opštine, već i unapređenje kvaliteta života stanovnika i poboljšanje ekonomskih prilika na širem području.

Iako se radi o ranoj fazi istraživanja, iz "Lykosa" poručuju da se ovi rezultati mogu smatrati jednim od najboljih na području cele BiH, ali i Balkana. U 2023. godini se očekuje da će kompanija samo u opštinu Jezero investirati više od 60 miliona konvertibilnih maraka, preneo je sarajevski portal Klix.

Za detaljne informacije o ležištu, koncentraciji i količini ove rude predstoje godine detaljnog rada na lokalitetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.