Plenković pozvao građane da novac prenesu u banke: "2022. je godina odluke"

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković predstavlja danas Predlog zakona o uvođenju evra kao službene valute.

Region

Izvor: Veèernji list

Ponedeljak, 17.01.2022.

10:22

Plenković pozvao građane da novac prenesu u banke:
Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS - POOL

Plenković, zajedno s potpredsednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, predstavlja i Smernice za prilagođavanje privrede u procesu zamene hrvatske kune evrom.

"Godina 2022. je godina odluka o Šengenskom prostoru i Evrozoni. Prema scenariju donošenja odluka, one treba da se dogode u mesecima pred nama, nakon što je Hrvatska ispunila kriterijume. S obzirom na proevropsku orentaciju naše Vlade i države, mi smo 2017. pokrenuli javnu raspravu o uvođenju evra", kazao je u uvodu Plenković.

"Visoko smo evroizirana ekonomija, 70 posto prihoda u turizmu dolazi od turista iz država članica Evrozone, 60 posto robne razmene, 70 posto oročene štednje je u evru ili vezano uz evro, oko 60 posto kredita", dodaje.

Ovog leta cene i u kunama i u evrima

"Danas godinu dana, 17. januara, jedino platno sredstvo u Hrvatskoj je evro. To je važno da shvatimo blizinu. Plan je da se od početka septembra istaknu cene i u evrima, i u kunama. Da proces krene i pre nego što se uvede evro", kazao je te naveo kako bi to trebalo da počne prvog ponedeljka u septembru, odnosno 5. septembra, prenosi Večernji list.

"Građane zovemo već sada da oni koji imaju gotov novac, koji drže kući, da ga već sada polažu na svoje račune u bankama. Trenutkom prihvatanja evra, sve u kunama u bankama automatski će se pretvoriti u evre, za građane nema dodatnog posla. Cene će još celu 2023. biti istaknute i u kunama, i u evrima. Dakle, 16 meseci", naveo je te kazao kako neće biti troškova za građane godinu dana za zamenu kuna u evre, bez naknade.

Takođe, novčanice kune moći će se i kasnije da promene u HNB-u bez naknade.

"Bez troškova za građane, jednostavno, transparentno, uz zaštitu potrošača", istakao je Plenković kao glavne stavke promene valute.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: