Biz - B92.net

Plenković pozvao građane da novac prenesu u banke: "2022. je godina odluke"

Zagreb -- Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković predstavlja danas Predlog zakona o uvođenju evra kao službene valute.

Izvor: Večernji list
Podeli
Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS - POOL
Foto: EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS - POOL

Plenković, zajedno s potpredsednikom Vlade i ministrom financija Zdravkom Marićem i ministrom gospodarstva i održivog razvoja Tomislavom Ćorićem, predstavlja i Smernice za prilagođavanje privrede u procesu zamene hrvatske kune evrom.

"Godina 2022. je godina odluka o Šengenskom prostoru i Evrozoni. Prema scenariju donošenja odluka, one treba da se dogode u mesecima pred nama, nakon što je Hrvatska ispunila kriterijume. S obzirom na proevropsku orentaciju naše Vlade i države, mi smo 2017. pokrenuli javnu raspravu o uvođenju evra", kazao je u uvodu Plenković.

"Visoko smo evroizirana ekonomija, 70 posto prihoda u turizmu dolazi od turista iz država članica Evrozone, 60 posto robne razmene, 70 posto oročene štednje je u evru ili vezano uz evro, oko 60 posto kredita", dodaje.

Ovog leta cene i u kunama i u evrima

"Danas godinu dana, 17. januara, jedino platno sredstvo u Hrvatskoj je evro. To je važno da shvatimo blizinu. Plan je da se od početka septembra istaknu cene i u evrima, i u kunama. Da proces krene i pre nego što se uvede evro", kazao je te naveo kako bi to trebalo da počne prvog ponedeljka u septembru, odnosno 5. septembra, prenosi Večernji list.

"Građane zovemo već sada da oni koji imaju gotov novac, koji drže kući, da ga već sada polažu na svoje račune u bankama. Trenutkom prihvatanja evra, sve u kunama u bankama automatski će se pretvoriti u evre, za građane nema dodatnog posla. Cene će još celu 2023. biti istaknute i u kunama, i u evrima. Dakle, 16 meseci", naveo je te kazao kako neće biti troškova za građane godinu dana za zamenu kuna u evre, bez naknade.

Takođe, novčanice kune moći će se i kasnije da promene u HNB-u bez naknade.

"Bez troškova za građane, jednostavno, transparentno, uz zaštitu potrošača", istakao je Plenković kao glavne stavke promene valute.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.