Biz - B92.net

Ovog leta cene i u kunama i u evrima

Zagreb -- Za godinu dana, od prvog dana 2023. godine, Hrvatska će nacionalnu valutu kunu zameniti za evro, a pripreme su u punom jeku.

Izvor: Novosti
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Savvapanf Photo
Ilustracija: Shutterstock/Savvapanf Photo

Već ovog leta, uoči turističke sezone, sve će cene biti iskazane i u kunama i u evrima, ali će se do kraja godine plaćati isključivo u kunama.

Kunski krediti pretvoriće se u one u evrima, ali građani ne bi trebalo da imaju nikakvih troškova. Konverzija će biti izvršena po kursu 7,53 kune za evro, a tako je bilo određeno na samom početku procesa koji traje već godinama. Predviđene su i kazne za trgovce koji će pokušati da iskoriste uvođenje evra za podizanje cena i "zaokruživanje" iznosa, prenose Novosti.

Neće sve međutim ići ni brzo, ni jednostavno. Kovanice će se zamenjivati pune tri godine, a država očekuje da će biti vraćeno više od milijardu metalnih kuna koje se sada koriste. I građani će imati vremena da zamene kune koje imaju u kući za evropski novac, a najveće izazove imaće kompanije koje moraju da menjaju softvere u poslovanju.

Hoće li u Hrvatskoj, kao u Sloveniji, skočiti plate kad se uvede evro?

Strah je među građanima koji se boje da će uvođenjem evra ipak sve poskupeti, kao što je bilo u većini zemalja. Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić tvrdi da se to neće dogoditi i da su prednosti daleko veće od moguće cene koju će Hrvatska platiti prelaskom na evro. Po prvim procenama, biće to oko pola milijarde evra, jer je izuzetno skupa izrada novčanica i kovanica. Tu je i jednokratna uplata evropskim institucijama u iznosu od dva odsto BDP-a, a samo bankarski sektor ovo prilagođavanje koštaće oko 100 miliona evra.

Jedno je sigurno, poskupeće kafa u kafićima, jer je u svim zemljama EU prelazak na evro doneo najveći udar na cene ugostiteljskih usluga. Kako je Hrvatska već sada i bez evra na samom vrhu zemalja EU po skupoći, znatnije povećanje cena u turizmu donelo bi i dodatne probleme u konkurenciji među mediteranskim državama.

Tesla na kovanici od 10 centi

Po izboru građana, lik Nikole Tesle, nakon što je "pobedio" grad Dubrovnik, naći će se na "hrvatskim" kovanicama evra, tačnije na kovanici od 10 centi. Teslu je predložilo 2.599 građana od gotovo 50.000 pristiglih predloga. Na svim kovanicama podloga će biti šahovnica. Na kovanici od jednog evra biće kuna, a na dva evra karta Hrvatske, a na kovanicama od centa glagoljica. Na svima će pisati "HR". Jedino su lik Tesle predložili građani, a sve ostale motive stručnjaci. Likovna rešenja biće upućena svim zemljama koje su u Evrozoni na odlučivanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.