Planirate letovanje u Hrvatskoj? Dočekaće vas promena u prodavnicama

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je danas da će od ovog leta u hrvatskim trgovinama početi isticanje dvojnih cena u kunama i evrima.

Region

Izvor: B92

Sreda, 15.12.2021.

17:35

Planirate letovanje u Hrvatskoj? Dočekaće vas promena u prodavnicama
Ilustracija: NaruFoto/Shutterstock

"Glavna logistička aktivnost je povlačenje gotovine i kovanje kovanica. Moraćemo da pozajmimo novčanice evra i osiguramo da od 1. januara 2023. one budu u rukama građana", rekao je Vujčić, a prenosi portal Index.hr.

Prema njegovim rečima, svi privredni subjekti već rade na prilagođavanju.

"Informatička prilagođavanja u firmama su već u toku, a ako ćemo ući od 1. januara 2023. u evrozonu, onda ćemo već od leta morati da prikazujemo dvostruke cene", objasnio je Vujčić na godišnjem brifingu za novinare.

Hrvati strepe od slovenačkog scenarija

On je takođe rekao da "HNB očekuje rast bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini od 10,8 posto, prvenstveno zbog boljeg izvoza i inostrane potrošnje", dodajući da će u sledećoj godini rast BDP-a podstaći i veća lična potrošnja.

Vujčić je naveo da HNB procenjuje inflaciju za ovu godinu na 2,4 posto i da očekuje da će na tom nivou biti i sledeće godine, ali da postoje izvesni rizici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: