Vesti -

Makedonci grade auto-put, SB šalje milione

Skoplje -- Svetska banka je odobrila Makediniji kredit vredan 83 miliona evra za izgradnju auto-puta Rankovce – Kriva Palanka.

Izvor: Tanjug
Podeli

Gradnja tog puta trebalo bi da počne na proleće, dok je završetak radova planiran do kraja 2019. godine, piše makedonski portal Kapital.

Korisnik kredita je Javno preduzeće za državne puteve, a garanciju je dala makedonska država.

Od ukupne sume, 78 miliona evra će se utrošiti na izgradnju putnog pravca, a preostalih pet miliona za uspostavljanje sistema za upravljanje mostovima i za institucionalnu podršku korisniku kredita, navedeno je u tekstu.

Prema rečima makedonskog ministra finansija Zorana Stavreskog, kredit je odobren pod izuzetno povoljnim uslovima - rok otplate je 28 godina, grejs period je osam godina, a kamatna stopa će se obračunavati po šestomesečnom Euriboru, po kome ona trenutno iznosi 0,88 odsto.

Stavreski je podsetio da je Svetska banka odobrila Makedoniji u poslednjih 20 godina kredite u ukupnoj vednosti od 1,96 milijardi dolara za razne projekte.

U toj sumi su i grantovi za projekte u saobraćajnoj infrastrukturi, energetici, poljoprivredi, zatim u socijalnom i obrazovnom sektoru i drugim oblastima, dodao je Stavreski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.