Region

Četvrtak, 14.09.2023.

14:21

Hrvatska: Ograničene cene za 30 proizvoda

Hrvatska vlada ograničila je danas cene za ukupno 30 proizvoda.

Izvor: Tanjug

Hrvatska: Ograničene cene za 30 proizvoda
Ilustracija: Shutterstock/Maxx-Studio

Međutim, suncokretovo ulje, mleko, brašno, šećer, celo pile, svinjsko mleveno meso ostaju na nivou iz prethodnog paketa.

Među novim proizvodima s ograničenim cenama su jogurt u čašici i bočici - 40 centi; polutvrdi sir gauda blok za narezivanje 6,49 evra; prinač 2,29 evra za kilogram; špageti pola kilograma 1,09 evra; sveža jaja klase M 2,45 evra; svinjski vrat bez kosti 5,49 evra; juneći vrat s kostima 6,99 evra; viršle pileće ili ćureće 2,69 evra; krompir 5 kilograma 3,99 evra, šargarepa u rinfuzi 0,89 evra.

Potrošačka korpa s proizvodima kojima je sada ograničena cena, na kraju prošle godine koštala bi 99,68 evra, a po novom cenama 76,19 evra, što je 23,57 posto manje, uz uštedu od 23,49 evra, rekao je premijer Andrej Plenković na sednici vlade.

Najavio je da će svi ti proizvodi dobiti oznaku ograničene cene kako bi one bile vidljive potrošačima.

U vladinom paketu su i naknade u sistemu socijalne zaštite, jednokratna energetska novčana naknada od 150 evra, naknada od 100 evra za nezaposlene, te pomoći, podrške i podsticaji za poljoprivrednike.

Oni će za ublažavanje posledice prirodnih nepogoda dobiti 15 miliona evra, za ublažavanje posledica afričke svinjske kuge isto toliko, za otpis zakupnine za državno poljoprivredno zemljište 6,8 miliona evra a otvaraju se i kreditne linije od 23 miliona evra, prenela je Hina.

Predstavljen peti paket mera za zaštitu od inflacije

Hrvatski premijer Andrej Plenković predstavio je na današnjoj sednici vlade peti paket mera za zaštitu domaćinstava i privrede od rasta cena, što je, kako je kazao, rezultat širokih konsultacija s ciljem da se održe povoljne cene energije i zaštita od inflacije.

"Paket je plod konsultacija sa svim akterima", rekao je i naglasio kako je glavni cilj održati nisku cenu energije, pre svega električne, jer je sadašnja cena gasa na snazi do kraja marta 2024.

Cena električne energije za građane, preduzetnike i institucije ostaje ista. "Poruka je ekonomska sigurnost, stabilnost i predvidivost za građane i privredu", rekao je premijer.

Paket sadrži i mere za najugroženije građane kroz jednokratnu pomoć, a uvodi se i administrativno ograničavanje cena za određene vrste proizvoda, rekao je Plenković predstavljajući paket mera.

Premijer kaže da su trgovci izrazili spremnost za doprinos naporima vlade za smanjenje inflacije i pojeftinjenje određenog broja proizvoda. "Počet će već ovih dana, mnogi će se vratiti na nivo s kraja prošle godine", naveo je Plenković.

Takođe, banke će povećati kamatne stope na depozite, odnosno štednju građana, ali to, kako je rekao, neće povećati kamatne stope na stambene i gotovinske kredite.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

17 h

Podeli: