Vesti -

Hrvati šokirani: Gotovo je ako se uvukao GMO

Zagreb -- Hrvatski poljoprivrednici bili su šokirani kada su, na legalno zasađenim usevima soje, pronađeni nedopušteni udeli GMO-a.

Izvor: SEEbiz
Podeli

Još 1998. godine doneta odluka da se genetski modifikovano seme ne sme sejati ni u probne svrhe.

Na bjelovarskom području inspekcija je jednog poljoprivrednika, a posle i još nekoliko njih, šokirala rezultatima analize semena soje, jer je ona pokazala da sadrži nedopuštene udele GMO-a, piše Glas Slavonije.

Šok je još veći jer je seme kupljeno u redovnoj prodaji, uz račun i deklaraciju prema kojoj o GMO-u u tom semenu nema reči. Takva roba mora da se uništi, pa poljoprivrednik uz šok, trpi i materijalnu štetu. A, ove godine ratari su u Hrvatskoj pojačano sejali soju zbog ostvarivanja prava na zelena plaćanja, čak 40 odsto više.

“GMO semena treba svakako zaustaviti, neškodljivo uništiti i aktivno raditi na merama suzbijanja. Ali, genetičari kažu da se i s kilometrima dalje zasejanog semena prenosi polen i kontaminira tlo u drugim područjima pa je to možda i ovde slučaj. Možda čovek, ljudski faktor, nije kriv. U svakom slučaju, treba kontrolisati seme, sadni materijal, voditi strožije kontrole, jer kada GMO jednom uđe u tlo – gotovo je”, kaže predsednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

Međutim, sudeći prema navodima iz Ministarstva poljoprivrede, priroda ipak nije upetljala svoje prste, a tragovi vode i preko granice.

“Poljoprivredni inspektori doneli su rešenja kojim je vlasnicima naređeno trajno i neškodljivo uništavanje useva, odnosno zrna merkantilne soje u kojoj je utvrđena prisutnost GMO-a na način da GMO više nije sposoban za reprodukciju ili prenos genetskog materijala, kao i da se njegov genetski materijal ne može preneti na druge organizme”, ističu u Ministarstvu.

Oni su dodali da poljoprivredna inspekcija s drugim nadležnim telima - Carinom, Poreskom, policijom, sprovodi detaljne inspekcijske postupke i istragu.

“Postoji osnovana sumnja da je reč o kaznenom delu, tj. da je seme soje legalnog proizvođača prepakovano, pa je kao falsifikovan proizvod plasirano na tržište. Dosadašnjom istragom utvrđeno je i to kako je moguće da je sporno seme soje prepakovano van Hrvatske, zbog čega smo službenim putem obavestili nadležno ministarstvo susedne države, jer je prema dosadašnjem toku inspekcijskog nadzora utvrđeno da je u postupak prometa, trgovine soje bila uključena i kompanija iz susedne države”, navode u Ministarstvu ali ne preciziraju o kojoj zemlji je reč, jer su postupci u toku, piše Glas Slavonije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.