Region

Nedelja, 05.11.2023.

08:05

HNB upozorava: U Hrvatskoj gotovo pet milijardi kuna još nije zamenjeno u evre

Otkako je Hrvatska 1. januara postala deo Evrozone, građani i poslovni subjekti još uvek poseduju 4,85 milijardi kuna (644 miliona evra) gotovine.

Izvor: Capital

HNB upozorava: U Hrvatskoj gotovo pet milijardi kuna još nije zamenjeno u evre
Ilustracija: Shutterstock/Daniel.Petras14

Prema podacima Hrvatske centralne banke (HNB), do kraja oktobra vraćeno je 87 odsto novčanica i 25 procenata kovanog novca u staroj valuti. Nakon 1. januara 2024. zamena će biti moguća samo u HNB, prenoisi Capital.

Novčanice i kovanice u kunama mogu se do kraja godine zameniti po fiksnom kursu od 7,5 kuna za jedan evro u bankama i filijalama Hrvatske financijske agencije (FINA), te u poslovnicama Hrvatske pošte. Od sledeće godine zamena će biti moguća samo u HNB, upozoravaju iz centralne banke. Nema vremenskog ograničenja za zamenu novčanica, ali će menjati kovanice do kraja 2025. godine.

Pre uvođenja evra u Hrvatskoj je bilo u opticaju ukupno 500 miliona novčanica i tri milijarde kovanica kuna. Od toga je 436,2 miliona odnosno 87 odsto novčanica, i 742 miliona odnosno 25 procenata kovanica.

Građani i poslovni subjekti najviše su u evre menjali novčanice od 500 i 1.000 kuna, a najmanje novčanice od 200 kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

"Nećemo ometati snabdevanje ruskim gasom"

Moldavija neće ometati isporuku ruskog gasa kroz svoj region Transistriju nakon što ugovor o tranzitu sa Ukrajinom istekne ove godine, izjavio je juče moldavski ministar energetike Viktor Parlicov.

7:56

8.5.2024.

1 d

Podeli: