Dozvole se poništavaju 1. avgusta: "Postigli smo istorijski dogovor"

Dozvole koje se odnose na prevoz robe u i iz trećih zemalja između Severne Makedonije i Srbije, poništavaju se od 1. avgusta.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 08.06.2023.

10:58

Dozvole se poništavaju 1. avgusta:
Foto: shutterstock, Novikov Aleksey

Sve dozvole, koje su se razmenjivale na recipročnoj osnovi na godišnjem nivou i odnose se na prevoz robe u i iz trećih zemalja između Severne Makedonije i Srbije, poništavaju se od 1. avgusta saopštilo je Ministarstvo za transport i veze Severne Makedonije, a resorni ministar Blagoj Bočvarski je ocenio da je to ogroman uspeh za prevoznike obe zemlje.

Ovaj dogovor podrazumeva potpunu liberalizaciju transporta robe i odnosi se na sva ekološka vozila počev od standarda EURO 1, EURO 2, EURO 3, EURO 4, EURO 5 i EURO 6, a postignut je u okviru Makedonsko-srpske mešovite komisije za međunarodni drumski prevoz putnika i robe, koja je ovih dana zasedala u Severnoj Makedoniji.

Kako je saopštilo makedonsko Ministarstvo za transport i veze postignut je dogovor o liberalizaciji i da se od 15. juna ove godine naizmenični prevoz putnika obavlja i bez dozvola, koje su se razmenjivale na recipročnoj osnovi na godišnjem nivou.

"Postigli smo istorijski dogovor. Potpuno ukidamo dozvole u drumskom i teretnom saobraćaju i sve to činimo za razvoj obe zemlje, ekonomski napredak regiona i bolju ekonomsku saradnju Severne Makedonije i Srbije", istakao je ministar Bočvarski.

Naveo je da je to nešto na čemu je radio sa ministrom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goranom Vesićem, uz ogromnu podršku vlada obe zemlje.

"Ovo je prava politika da se olakša rad prevoznicima i ovo treba da bude primer za ceo region", istakao je on.

Odluka o liberalizaciji transporta deo je inicijative "Otvoreni Balkan" i ciljeva utvrđenih Memorandumom o razumevanju i saradnji da se olakša uvoz, izvoz i kretanje robe i putnika na Zapadnom Balkanu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

18 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: