Rimac započinje projekat budućnosti u Zagrebu: Prvi grad na svetu sa revolucionarnom uslugom

Osnivač kompanije Rimac automobili kreće u prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna (oko 454,2 miliona evra) teškog projekta.

Region

Izvor: Jutarnji list, Poslovni.hr

Nedelja, 23.05.2021.

13:54

Rimac započinje projekat budućnosti u Zagrebu: Prvi grad na svetu sa revolucionarnom uslugom
Ilustracija: Interior Design

Radi se o razvoju i uspostavljanju mreže električnih autonomnih taksija u Zagrebu, piše Jutarnji list.

Godine 2024. Zagreb će postati prvi grad na svetu u kojem će biti dostupna usluga robotaxi – korišćenje samovozećih, električnih taksija putem aplikacije.

Zvuči ludo? Ako je verovati preduzetniku Mati Rimcu, to će uskoro postati stvarnost.

Kako Jutarnji ekskluzivno saznaje, osnivač kompanije Rimac Automobili kreće u izgradnju parka, trga, prostorija i punjača električnih, samovozećih taksija, robotaxija, kako ih zovu, na Savi – na livadi prekoputa zagrebačkog Studentskog doma "Stjepan Radić".

Konkurs je raspisan i rešenja arhitekata pristižu, a celi objekat bi trebalo da bude završen do kraja 2022. godine. Usluga robotaxija u Zagrebu trebalo bi da bude lansirana do 2024. godine.

A baš na početku Jarunske ulice Rimac će napraviti bazu za robo-taxije, odakle će se raštrkati prema gradu i vraćati na punjenje baterija.

Kompleks službenog naziva Centar mobilnosti – koji uključuje gradski trg, park i objekat s e-punjačima– tek je prvi korak prema realizaciji 3,4 milijarde kuna teškog Rimčevog projekta, najavljenog u martu ove godine, za razvoj i uspostavu mreže električnih, autonomnih taksija u Zagrebu.

Kako su odgovorili iz Rimca, ideja je da Centar mobilnosti na Savi služi za dve svrhe.

"Ideja je da se na Savi napravi takav centar autonomne mobilnosti koji bi imao, s jedne strane, društvenu ulogu, mesto gde će ljudi doći da upoznaju nove tehnologije i u ugodnom ambijentu razgovaraju sa stručnjacima, a sa druge, funkcionalnu, za punjenje, održavanje i čišćenje robotaxi vozila na ekološki održiv način", rekli su iz Rimca, prenosi Jutarnji list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

11 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: