Smanjuju broj taksi vozila na optimalan: Ko ostaje bez licence?

Podgorica -- U Podgorici ima 966 taksi vozila, dok je optimalan broj 870, zbog čega bi trebalo uvesti promene u skladu sa praksom modernih gradova.

Izvor: MINA-BUSINES
Podeli
Foto: Epa/SASCHA STEINBACH
Foto: Epa/SASCHA STEINBACH

Kao pokazatelj pri poređenju se uzima broj taksi vozila na hiljadu stanovnika koji je na primer u Zagrebu 1,68, u Ljubljani 1,87, a u Beogradu 4,68, dok ih u Podgorici ima 5,2.

To je saopštila je sekretarka Sekretarijata za saobraćaj glavnog grada Crne Gore Lazarela Kalezić.

Prema ovogodišnjem programu organizovanja auto-taksi prevoza na teritoriji glavnog grada, koji je doneo gradonačelnik Ivan Vuković, optimalan broj taksi vozila za Podgoricu je 870, piše "Dan".

Kalezić je objasnila da smanjenje broja taksi vozila u gradu ne znači da će neko izgubiti stečeno pravo, prenela je agencija Mina.

"To ne znači da će neko izgubiti stečeno pravo, ali ukoliko zaposleni u ovoj oblasti odustanu od obavljanja ove djelatnosti ili odu u penziju, njihove licence neće biti ustupane novim radnicima koji za poslovanje koriste vozila na konvencionalno gorivo", rekla je Kalezić.

Prema njenim rečima, to je uvod u još jednu novinu u programu, a to je definisanje te vrste javnog prevoza kao efikasnog, bezbednog ali i prevoza koji neće ugrožavati životnu sredinu.

Kalezić je saopštila da se kod utvrđivanja osnovnih ciljeva razvoja grada i definisanja gradske politike prema problemu auto-taksi prevoza, krenulo od postojećeg stanja u toj delatnosti, uz puno uvažavanje svih specifičnosti.

"U analizi auto-taksi prevoza u sistemu javnog prevoza, korišćena su iskustva iz okruženja, jer je definisanje potrebnog broja taksi vozila problem ne samo Podgorice, već velikog broja drugih većih gradova", navela je Kalezić.

"U ovom trenutku ukupan broj važećih auto-taksi vozila u Podgorici je 966, što kad se stavi u kontekst broja stanovnika daje rezultat 5,2 vozila na hiljadu stanovnika. Poređenjem sa brojem taksi vozila u drugim gradovima dovodi do zaključka njihov broj na ulicama Podgorice veliki i nameće potrebu da se sprovede određeni model kojim će se uvesti promjene u skladu sa standardima i praksom modernih gradova Evrope", poručila je Kalezić.

Uzimajući sve to u obzir, programom je definisan kao optimalan broj taksi vozila 870.

strana 1 od 70 idi na stranu