Nema ko da radi: Počinje uvoz radne snage iz Hondurasa, Šri Lanke, Nepala i Vijetnama

Zagreb -- U hrvatskim kompanijama uskoro bi mogli da rade radnici iz Hondurasa, Šri Lanke, Nepala i Vijetnama, uz radnu snagu iz Indije i Filipina, koja je već došla.

Izvor: Jutarnji list, Adriano Milovan
Podeli
FOTO: Depositphotos, BiancoBlue
FOTO: Depositphotos, BiancoBlue

To proizlazi iz prezentacije agencije Astra Centar, podružnice američke kompanije Aster International, čiji su čelni ljudi hrvatskim poslodavcima i lokalnim čelnicima predstavili svoj model uvoza radne snage.

Interes za dolazak u Hrvatsku je, kažu u Astra Centru, posebno veliki među radnicima iz Šri Lanke i Hondurasa, među čijom je radnom snagom i velik broj visokoobrazovanih.

"U svakom trenutku možemo ponuditi 500 do 600 radnika", rekao je Denis Delogu, regionalni direktor Astra Centra.

Nisu za iznajmljivanje

Radna snaga kojoj nude posao bi mogla da bude iz građevinskog sektora i prerađivačke industrije, kao i iz oblasti IT-ja i prehrambenog sektora.

U Astra Centru ističu da oni nisu agencija za iznajmljivanje radnika, što znači da radnicima pomažu u nalaženju posla na hrvatskom tržištu, ali samo zapošljavanje radnika, kao i smeštaj, u nadležnosti je poslodavaca. Ipak, napominju kako se radnici koji preko njih dolaze nalaze pod njihovim svojevrsnim mentorstvom, budući da im prvih nekoliko godina pomažu u učenju hrvatskog jezika i integraciji u hrvatsko društvo.

"Za radnu snagu ne možemo garantovati da je najjeftinija, ali možemo da je najbolja", rekla je Lea Zveglić, šefica Aster Internationala.

Ona kaže da se za širenje posla na Hrvatsku odlučila nakon što je saznala da se, posle ulaska u EU i otvaranja tržišta rada drugih članica Unije za hrvatske radnike ta zemlja suočava s velikim nedostatkom radne snage.

strana 1 od 48 idi na stranu