Crna Gora kupuje 67 oklopnih vozila

Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da se u 2019. kreditno zaduži 30 miliona evra za kupovinu 67 oklopnih vozila, piše u Predlogu zakona o budžetu.

Region

Izvor: B92

Subota, 15.12.2018.

11:57

Crna Gora kupuje 67 oklopnih vozila
(Foto: Thinkstock, ilustracija)

Budžet Ministarstva odbrane prema ovom predlogu biće za 8,5 miliona veći nego ove godine, odnosno oko 56,5 miliona evra kada se uzme u obzir i pokrivanje rate za tri helikoptera koje je ministarstvo kupilo ove godine.

U vladinim dokumentima navodi se da će u 2019. izdvajanja za odbranu činiti 2,98 odsto BDP, što je znatno više od dva odsto koliko je predviđeno NATO standardima, a što je uslovljeno nabavkom oklopnih vozila i ratama za helikoptere.

Takođe, prenosi RTCG, Ministarstvo odbrane računa u 2019. i na određena sredstva iz kapitalnog budžeta.

"Prihodi koje Ministarstvo odbrane ostvari od prodaje naoružanja i vojne opreme, prodaje i izdavanja bivše vojne imovine (nepokretnosti) i pružanja usluga, kao i sredstva po osnovu refundacije troškova od strane NATO-a izvršiće se do iznosa od 5.000.000 eura i služiće za finansiranje realizacije partnerskih ciljeva i opremanje Vojske u skladu sa NATO standardima uključujući i uniforme, kao i poboljšanje stambenih pitanja pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane", piše u dokumentima.

Sredstva za izmirenje rate u iznosu od 6,5 miliona evra za nabavku tri višenamenska helikoptera izmirivaće se, kako je planirano, za potrebe Ministarstva odbrane, sa pozicije otplata duga kod Ministarstva finansija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: