Rusi izbačeni i besni na Hrvate: Ovo je ucena...

Čelnik Sberbanka Herman Gref smatra ucenom isključivanje Sberbanke iz Povereničkog veća formiranog unutar postupka prinudne uprave nad Agrokorom.

Region

Izvor: B92

Sreda, 15.11.2017.

12:26

Rusi izbačeni i besni na Hrvate: Ovo je ucena...
Foto: Thinkstock

"Ta neispravna odluka prinudnog upravnika (Ante Ramljaka) može se shvatiti kao ucena", izjavio je Gref, podsećajući da je 10. novembra prinudna uprava osporila potraživannja Sberbanke u iznosu od 1,13 milijardi evra

Time su isključili Sberbanku iz Povereničkog veća, a formalnim razlogom takvih odluka navedena je Sberbankova tužba za povraćaj potražnje podnesena u inostranstvu.

"Takvi postupci prinudnog upravnika su, blago govoreći, apsolutno nekorektni. To da prihvatanje ili odbijanje prava na povraćaj naše potražnje ili njihovo stavljanje pod sumnju zavisi od realizaciji našeg prava da ih ostvarimo sudskim putem, faktički se može shvatiti kao ucena", rekao je Gref.

"Složićete se", dodao je, "da je ucena prinudnog upravnika prema jednom od ključnih kreditora vrlo čudna situacija", dodao je.

Gref je istakao da se Sberbanka zalaže za transparentnost u procesu ozdravljenja Agrokora.

"Jasno, mi ćemo svoja prava štititi na sudu. Bude li nam onemogućeno ostvarenje prava, naravno da ćemo se žaliti na sudu. Mi smo javno istakli svoju isključivo konstruktivnu poziciju, ali, naravno, kao velika kompanija ne možemo tolerisati takvo nepoštivanje naših prava. Dokle god je takva situacija, branićemo svoja prava na sudu i ništa ne može izmeniti takav naš stav", rekao je Gref.

Ramljak ne isključuje kompromis

Prinudna uprava Agrokora osporila je potraživanja Sberbanke zbog toga što je reč o potraživanju oko kojih se vode sudski postupci. Prema objavljenim podacima, od ukupno 16,5 milijardi kuna osporenih potraživanja najveći se iznos, 9,3 milijarde kuna odnosi na potraživanje oko kojih se vode sudski postupci.

Prinudni upravnik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je prošle nedelje kako veruje da postoji mogućnost da najveći pojedinačni poverilac koncerna, ruska Sberbanka, prihvatiti kompromis i uđe u Povereničko veće, nakon što je sud u Londonu priznao zakon o postupku prinudne uprave u Agrokoru pa tako nijedan proces koji se pokrene u Londonu neće moći da se vodi, osim u postupku celog procesa prinudne uprave. To se odnosi i na Sberbank koji je u Londonu tužio Agrokor za povraćaj duga.

Ramljak je rekao da prinudna urava stalno "pruža ruku" i da nije napravila nijedan agresivan potez prema Sberbanci.

"Postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis, da sednemo za sto i dogovorimo korake u nastavku procesa. Mislim da postoji dobra volja s njihove strane", kazao je Ramljak prošle nedelje na konferenciji na kojoj je prezentovao potraživanja poverenika prema koncernu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: