Kuvari u panici: Nigde tartufa, spas je kod Hrvata

Kao što smo već pisali, cene tartufa se udvostručile i sada se oni prodaju i za 3. 200 dolara. Međutim, izgleda da je spas kod Hrvata.

Region

Izvor: B92, Jutarnji list

Sreda, 01.11.2017.

11:12

Kuvari u panici: Nigde tartufa, spas je kod Hrvata
(Foto: Thinkstock)

Tokom cele godine šef Majkl Tusk doslovno se razbacuje belim tartufima, jednim od najcenjenijih gurmanskih specijaliteta na svetu.

Svake jeseni ljubitelji ovih aromatičnih gljiva plaćaju skupo kako bi mogli da ih dodaju u rižoto, testeninu ili iskombinovati sa sušijem. Međutim, beli tartufi su vrlo zahtevni. Naime, nalaze se ispod zemlje na dubini od 10 do 30 cm, zbog čega ih je teško pronaći u prirodi. U tu se svrhu koriste posebno izdresirani psi ili svinje koji njuhom otkrivaju mesto gde se mogu pronaći zrele gljive. Rastu u divljim šumama, a mogu se naći samo od septembra do decembra.

U 2016. tartufa je bilo u izobilju i cene su pale, no usledilo je vruće leto i suva jesen što je dramatično smanjilo prinose ove sezone.

Fortunato Nicotra, šef u talijanskom restoranu Felidia u NY ističe kako je 2016. za pola kilograma tartufa plaćao 1300 dolara, a ove godine tartuf veličine loptice za golf košta od 2.800 do 3200 dolara.

Veći primerci su ove godine retki, ističe Nicotra kojem je to velik problem.

"Ne mogu udvostručiti svoje cijene, a ne mogu biti bez tartufa“.

Uvoznik tartufa Giordano sugeriše kuvarima da smanje porcije umesto da povećavaju cene.

Međutim, Nicotra nije samo zabrinut zbog cena već i zbog dostupnosti. Naime, apetit za tartufima doseže vrhunac bas u narednom periodu.

"Prvi mesec prodamo puno, jer ih ljudi čekaju cele godine. Govore da ako se ovakvo vreme nastavi, biće problem da ih uopšte nađemo“.

Nicotra stoga kaže kako se okrenuo Hrvatskoj kao potencijalnom izvoru.

"Ukus im je malo drugačiji - tlo, stabla, sve je važno za tartufe. Ali moram reći, usprkos svemu, prilično su dobri“, zaključuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: