Crne brojke hrvatskog ponosa: Kako je moguće?

Revidirani konsolidovani izveštaj Agrokor Grupe za 2016. i prethodne dve godine pokazao je da je imovina Agrokora manja za 2,89 milijardi evra.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.10.2017.

17:52

Crne brojke hrvatskog ponosa: Kako je moguće?
Foto: Thinkstock

Imovina je manja u odnosu na ono što su pokazivale poslovne knjige kompanije u vreme Ivice Todorića, rekao je vanredni poverenik vlade za taj koncern, Ante Ramljak.

Obaveze koncerna premašuju imovinu (negativni kapital) za 14,5 milijardi kuna (1,93 milijarde evra), a poslovni gubitak u 2016. je iznosio 11 milijardi kuna (1,46 milijardi evra), naveo je Ramljak na predstavljanju revidiranih konsolidovanih finansijskih izveštaja Agrokora, koje je uradila oditorska kuća Prajsvoterhaus Kuper (PwC).

Pored toga, revizija je otkrila da je poslovni gubitak u 2015. iznosio 3,6 milijardi kuna (479,8 miliona evra), dok je u knjigama bila prikazana dobit od 1,2 milijarde kuna (oko 160 miliona evra), prenosi Jutarnji list.

Ovlašćeni revizor PwC je pismom obavestio vanrednu upravu o računovodstvenim nepravilnostima uočenim tokom revizije, koje mogu ukazivati na potencijalne protivzakonite radnje.

Te nepravilnosti uključuju: prikrivanje primljenih pozajmica / kredita, prikrivanje troškova poslovanja i troškova kamata koji su prikazani kao potraživanja prema vlasniku, nepravilna klasifikacija imovine i rezervi, nepravilno prikazivanje pozajmica kao vlasničkog kapitala, nepravilno prikazivanje datih pozajmica kao novča i novčanih ekvivalenata.

U izveštaju revizije se navodi da je Agrokor grupa, konsolidovano, imala prošle godine 41,7 milijardi kuna ukupne imovine (5,46 milijardi evra) i 56,2 milijardi kuna obaveza (7,46 milijardi evra).

U 2015. godini, imala je 52 milijarde kuna imovine (6, 9 milijardi evra) i 54,9 milijardi kuna obaveza (7,3 milijarde evra), što je minus od 2,9 milijardi kuna (386,5 miliona evra), dok je u knjigama iz vremena Todorića prikazano da odnos kapitala prema obavezama daje plus od 7,5 milijardi kuna (999,6 miliona evra).

"Od 2010. godine u svojim knjigama kompanija nije prikazivala trošak - 2,2 milijarde kuna (293 miliona evrea). Pitate se kako je to moguće? Moguće je tako da su ti iznosi stavljeni na neki tranzitni račun, revizori ga nisu videli a, vezivali su se na ugovor u kojem je navodno 2011. odlučeno da će kompanija biti izlistana na berzi i da će svi troškovi vezani uz listanje na berzi biti troškovi kompanije....", objasnio je Ramljak.

U tih 2,2 milijarde kuna, kako je rekao, ima svakavih troškova, ali 50 odsto su privatni troškovi.

"Sporno je da oni nikad nisu bili prikazivani. Dobit se uvećavala svake godine, a na temelju toga su se isplaćivale dividende", kazao je on.

Upitavši novinare da li se sećaju Mudisovog izveštaja, citirao je deo iz njega u kom je ta rejting kompanija, kad je smanjivala rejting Agrokora, navela jedinu pozitivnu stvar - a to je da kompanija ima dovoljno likvidnosti, da ima dovoljno keša na računu da može da pokrije sve svoje obaveze.

"To su bile pozajmice koje su se klasifikovale kao novac i novčani ekvivalenti. Tu je lista od 1,6 milijardi kuna kompanija i osoba kojima je stavljeno na depozit taj novac. Stvarni iznos keša je bio 318 miliona kuna (42,3 miliona evra), a prikazivalo se kao 2,2 milijarde kuna", precizirao je vanredni poverenik.

Ramljak je istakao da NE želi preko medija da odgovara Todoriću, koji je uoči današnjeg objavljivanja revidiranih izveštaja zapretio da će preko državnog tužilaštva (DORH) pokrenuti krivično godnjenje vanrednog poverenika za Agrokor.

Ramljak je naveo da će Todorić negde drugde morati da da odgovore na neka pitanja. "Njemu je najteže sigurno, on će morati negde drugde da odgovara na pitanja".

Nakon predstavljanja izveštaja, on je saopštio da je podneo krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u Agrokoru, protiv lica koja su 2016. bila u upravi kompanije.

"Ne mogu iznostiti detalje. Dalje je na DORH-u da odradi svoj deo zadatka", poručio je. Nije želeo da govori o imenima, ali je naveo da je prijava podignuta protiv odgovornih osoba koje su 2016. upravljale Agrokorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: