Mleko u Crnoj Gori bezbedno

Podgorica -- U mleku hrvatske Vindije na crnogorskom tržištu nisu pronađene materije opasne po zdravlje ljudi, saopštila je Uprava za inspekcije poslove Crne Gore.

Izvor: Beta
Podeli

Pomoćnik direktora Uprave za inspekcijske poslove Spaso Popović izjavio je da je na tržištu Crne Gore bilo 14 tona spornog mleka, te da će ono biti vraćeno u prodavnice.

On je podsetio je da sporne serije mleka hrvatskog proizvođača Dukat nije bilo na crnogorskom tržištu.

Danijela Šuković iz Centra za ekotoksikološka ispitivanje u Podgorici saopštila je da je u mleku nađeno prisustvo aflatoksina, ali da su te količine minimalne i ispod dozvoljene granice.

Uprava za inspekcijske poslove završila je analize i drugih proizvoda hrvatskih proizvođača Dukat i Vindija, koje su su pokazale da su oni bezbedni.

Popović je rekao da će ubuduće biti češće kontrole mleka iz uvoza, ali i mleka domaćih prozivođača.

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske je krajem prošle sedmice, zbog prisustva aflatoksina, naredilo povlačenje iz prodaje četiri vrste trajnog mleka koje proizvode zagrebački "Dukat" i varaždinska "Vindija", nakon čega su Bosna i Hercegovina i Crna Gora zabranile uvoz tog mleka.

Aflatoksini su toksični produkti plesni "Aspergillus flavus" kojih može biti u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u žitaricama, kukuruzu, krompiru, voću, koštunjavom voću i hrani životinjskog porekla, posebno mleku, ako su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom.

Vesti

strana 1 od 1954 idi na stranu