HR: Naplata duga iz lične imovine

Poreska uprava u Hrvatskoj donela je 92 rešenja u kojima 18, 06 miliona evra poreskog duga nastoji da naplati iz lične imovine direktora i vlasnika preduzeća.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 27.09.2012.

14:20

Default images

Direktori i vlasnici preduzeća prema novim propisima opšteg poreskog zakona garantuju za plaćanje obaveza državi ako njihova preduzeća to nisu učinila, iako su na računu imala novca kojim su mogli podmiriti poreze i doprinose.

U slučaju kada posumnja i utvrdi da je bilo zloupotrebe, odnosno da su direktori i vlasnici preusmeravali novac na druge kompanije ili na privatna lica čime su onemogućili preduzeće da plati porez, država taj dug može naplatiti iz privatne imovine šefova preduzeća.

Do 21. septembra poreznici su radili na 295 predmeta u kojima je ukupan dug državi veći od 703 miliona kuna (94,7 miliona evra). Do sada su službenici poreske uprave sastavili 116 zapisnika čime je obuhvaćeno 180,5 miliona kuna (24,32 miliona evra) duga.

Rešenja su doneta u 92 slučaja, od čega u četiri nije utvrđen poreski dug koji bi nastao zato što je neko prebacivao imovinu na druga preduzeća ili privatne račune i tako izbegavao plaćanje poreza državi.

U preostalih 88 slučajeva poreska uprava je utvrdila dug od 134 miliona kuna kao i 92 lica, odnosno poreska žiranta koji imaju nekretnine, odnosno imovinu iz koje bi se država trebala naplatiti. Kako piše Novi list, poreznici su ustanovili da je čak 315 miliona kuna (42,45 miliona evra) poreskog duga moglo i biti plaćeno da nije bilo prebacivanja novca i imovine s preduzeća na preduzeća.

U nekim slučajevima u tim je lancima bilo umreženo i po 17 preduzeća.

Ni rešenja poreske uprave ne znače i da će se to dogoditi jer je pred poreskim vlastima sada mnogo teži put pošto će na rešenja kao i u većini slučajeva do sada uslediti drugostepene žalbe, pa i žalbe Upravnom sudu.

Direktori i vlasnici nikad nisu, za razliku od zanatlija, odgovarali svojom imovinom i naravno da su onda bez straha prebacivali imovinu na privatne račune i na druga preduzeća kako ne bi platili obaveze državi. Biće teško naplatiti se iz njihove privatne imovine, znali smo to i kad smo predlagali zakon, ali nećemo odustati, rečeno je za Novi list iz ministarstva finansija.

Najviše rešenja doneto je na području Zagreba, čak 32 a ukupan poreski dug koji je njima obuhvaćen veći je od 34,5 miliona kuna (4,65 miliona evra). Uz to poreznici su utvrdili i da 25 odgovornih osoba vezanih uz te slučajeve ima nekretnine iz kojih se ti dugovi mogu naplatiti.

Najveći ukupan dug koji je do sada utvrđen odnosi se na Poresku upravu u Rijeci. Ona je do sada za 20 predmeta koje je pokrenula u sedam izdala rešenja i u njima je utvrdila dug veći od 38 miliona kuna (5,12 miliona evra).

Tamo su našli i osam odgovornih osoba koje imaju nekretnine iz kojih država treba naplatiti svoja potraživanja. Poreznici su na području Rijeke u 11 slučajeva došli do faze zapisnika i njima je obuhvaćen dug od 44 miliona kuna (5,93 miliona evra).

Najveći ukupan dug u Rijeci u samo sedam slučajeva ne znači da se na tom području najviše izbegavalo plaćanje poreza nego da se u proveru krenulo s najvećim slučajevima, piše Novi list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: