Vesti -

"Nemamo mi samo lale i sir"

Holandski izvoz poljoprivrednih proizvoda je prošle godine dostigao novi rekord od gotovo 94 milijarde evra (100 milijardi dolara).

Izvor: Tanjug
Podeli
(Foto: Thinkstock.com)
(Foto: Thinkstock.com)

To zemlji omogućava da zadrži poziciju drugog najvećeg izvoznika takvih proizvoda na svetu posle Sjedinjenih Američkih Država.

Holandsko ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da je zemlla sa populacijom od tek 17 miliona ljudi izvezla poljoprivredne proizvode vredne oko 85 milijardi evra i skoro devet milijardi evra "materijala, znanja i tehnologija" u tom sektoru, prenosi agencija Frans pres.

Holandija je uspela i da zadrži poziciju najvećeg evropskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda, navodi se u saopštenju holandske statističke kancelarije.

"Morali smo da realizujemo velika ulaganja u inovacije i istraživanje kako bismo izvukli maksimum profita od naše pol?oprivrede," izjavio je portparol ministarstva poljoprivrede za Frans pres.

"Oznaka "Made in Holland" više nije samo sinonim za lepe lale i dobar sir," izjavio je zamenik ministra poljoprivrede Martijn Van Dam.

Najviše se izvozi krompir, voće, povrće, zatim stoka i meso, ali i cveće, mlečni proizvodi i jaja. Oko četvrtine ukupnog izvoza odlazi za Nemačku, a ostatak uglavnom za Belgiju, Britaniju i Francusku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.