Vesti -

Koji vinogradari moraju da se upišu u registar?

Vođenje Vinogradarskog i Vinarskog registra sa ažurnim podacima od velikog je značaja sa aspekta ispunjenja obaveza proisteklih iz uskladivanja sa propisima EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Tihon6
Foto: Depositphotos, Tihon6

Svaki proizvođač grožđa koji u svom vlasništvu, zakupu ili koperaciji ima najmanje 0,1 ha vinograda, a grožđe stavlja u promet, ima obavezu upisa u Vinogradarski registar. U Ministarstvu poljoprivrede podsećaju da je Zakonom o vinu propisana obaveza vođenja Vinogradarskog registra i Vinarskog registra.

"Imajući u vidu da je vođenje ovih registara obavezno u EU i da se finansiranje vinogradarsko - vinskog sektora u EU vrši finansijskim sredstvima čiji iznos zavisi od površina pod vinogradima upisanih u Vinogradarski registar", objavljeno je na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

Takođe, vođenje ovog registra je važno kako bi se na adekvatan način mogle planirati mere podrške razvoju sektora vinogradarstva i vinarstva, ali i raspolagati podacima o postojećoj proizvodnji grožđa i vina.

Precizirano je da su podsticajne mere u Srbiji koje su namenjene investicijama u vinogradarskom i vinarskom sektoru uslovljene upisom u Vinogradarski registar i Vinarski registar.

Takođe, upis svakog gazdinstva u ove registre značajan i iz aspekta njihove mogućnosti korišćenja finansijskih sredstava koje država izdvaja za ove namene.

Navode da se upis proizvođača grožđa u Vinogradarski registar i proizvođača vina u Vinarski registar može uvek obaviti.

Proizvođači grožđa sve informacije vezane za upis u Vinogradarski registar mogu naći na www.minpolj.gov.rs/vinogradarski-registar/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.