Farmeri i lovci pazite - svinjska kuga ne sme u Srbiju

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je institucije, vlasnike, uzgajivače i lovce da se pridržavaju propisanih mera kako bi sprečili širenje afričke kuge svinja.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 02.02.2019.

15:08

Farmeri i lovci pazite - svinjska kuga ne sme u Srbiju
(Foto: Thinkstock)

Širenje te zarazne bolesti domaćih i divljih životinja zabeležno je u regionu.

Kako bi sprečilo pojavu afričke svinjske kuge u Srbiji, ministarstvo je zabranilo slobodan uvoz i prevoz pošiljaka poreklom iz zemalja ili područja zahvaćenih tom zaraznom bolešću i navelo da će se za svaki konkretan slučaj izdavati uvozna dozvola. Naredbom koja je na snazi od petka 1. februara, uvedena je stroga kontrola prometa i uvoza živih svinja i proizvoda od svinjskog mesa.

Određena su i podrčja "umerenog" i "visokog" rizika i bezbednosne mere koje se moraju sprovoditi u gazdinstvima sa svinjama i lovištima, dodaje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede. Afrička kuga svinja je zarazna virusna bolest domaćih i divljih svinja za koju ne postoji terepija, ni vakcina bilo gde u svetu, i u slučaju njene pojave neophodno je uništavanje životinja na farmi ili zaraženom području.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

11 h

Podeli: