Hit: Država kupuje zemlju pa prodaje budzašto mladim farmerima

Najmanja američka savezna država, Roud Ajlend, pokreće program kupovine poljoprivrednih gazdinstava, koja će zatim prodavati budzašto farmerima-početnicima.

Srbija

Izvor: B92

Petak, 06.04.2018.

16:50

Hit: Država kupuje zemlju pa prodaje budzašto mladim farmerima
(Foto: Thinkstock)

Primera radi, farma kupljena za 500.000 dolara mogla bi da bude prodata mladom poljoprivredniku za 100.000 dolara, piše agencija AP i dodaje da je to neuobičajen pristup obezbeđivanju očuvanja poljoprivredne proizvodnje.

Iz Nacionalnog sindikata poljoprivrednika ističu da ne znaju ni za jednu drugu državu koja kupuje poljoprivredno zemljište da bi ga zatim prodala farmerima ispod tržišne cene.

Druge države, kako kažu, daju početnicima u poljoprivrednoj delatnosti takozvane "relaks-porez" kredite i zajmove, koji korisnicima omogućavaju da umanje svoju poresku obavezu prema državi za iznos rata kredita u otplati.

Zahvaljujući emisiji ekoloških obveznica u vrednosti tri miliona dolara, država će kupovati gazdinstva po punoj procenjenoj tržišnoj vrednosti, pri čemu će se prilikom procene uzimati u obzir vrednost zemljišta s prinosima koje će imati kad bude obrađeno.

Država će preprodavati gazdinstva po ceni koja važi samo za kuću s okućnicom, što je obično 20 odsto od pune vrednosti cele farme. Uslov je da vlasnik ne sme da izvrši prenamenu zemljišta, već da ono mora da ostane u funkciji poljoprivredne proizvodnje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: