"Veće plate i penzije - teško"

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović nije siguran da je moguće da se plate i penzije u ovoj godini vrate na nivo pre smanjenja od 10 odsto.

Izvor: B92

Utorak, 31.03.2015.

15:51

Default images
Foto: Tanjug

"Nisam siguran da će biti prostora za nove pregovore sa Međunarodnim monetarnim fondom, ali je u svakom slučaju dobro što smo u prva tri meseca ostvarili manji minus u državnoj kasi nego što je bio planiran", rekao je Vlahović.

On je podsetio da iza dogovora sa MMF-om stoji Memorandum o trogodišnjoj ekonomskoj politici koju bi trebalo sprovoditi.

"Memorandum podrazumeva ne samo fiskalnu konsolidaciju, odnosno štednju kao sidro fiskalne konsolidacije, već i realizaciju mera strukturnih reformi", objasnio je on.

Prema njegovim rečima, manji deficit od planiranog je svakako dobra vest, ali bi trebalo videti ostatak godine i na koji će se način budžetski deficit dalje razvijati.

"Naročito je važno da li će se dostići planirana ekonomska aktivnost u ovoj godini i da li ćemo umesto negativnog rasta, ove godine zabeležiti pozitivan", rekao je on.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da će predložiti MMF-u da se razmotri mogućnost povećanja plata i penzija, ukoliko se nastave dobri rezultati kada je reč o prihodima i rashodima budžeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: