Krugman: Dinar je precenjen

Američki ekonomista Pol Krugman je ocenio da je srpski dinar joj uvek precenjen i preporučio da država podrži kupovnu moć stanovništva.

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 03.10.2012.

13:20

Default images

"Srbija ima svoju valutu koja je dosta devalvirala. To generalno nije loše jer povećava konkurentnost zemlje", rekao je Krugman koji je održao predavanju u hotelu "Hajat".

On je ukazao da je Srbija u specifičnoj situaciji jer nije u Evropskoj uniji, ali se makroekonomskim kretanjima stanje u zemlji ne razlikuje od stanja u perifernim evropskim ekonomijama, poput Letonije. Dodatna otežavajuća okolnost za podizanje konkurentnosti u Srbiji je, prema oceni Krugmana, što je skoro sav dug zemlje u evrima. "Da nema tog duga mogli bi da devalvirate dinar i povećate konkurentnost", rekao je Krugman.

Podržavanje jakog dinara je, kako dodao, pokušaj da se odloži jačanje konkurentnosti, što je problem za zemlju koja ima veliki deficit.

U vreme ekonomske krize, kako je predložio, država mora da podrži kupovnu moć stanovništa, jer je očigledno da mere štednje nisu dale rezultat u Grčkoj.

Krugman je istakao da je samo letimično imao uvid u podatke o ekonomskim pokazateljima i javnim finansijama Srbije, ali da smatra da je recept podsticanja kupovne moći primenjiv i u Srbiji.

Prema rečima Krugmana, dešavanja u ekonomijama evropskih zemalja uveliko zavise od odluka Evropske centralne banke i Nemačke.

Američki nobelovac održao je predavanje u Beogradu na poziv grupe srpskih biznismena.

Srbija i dalje najbolje izglede ima na evropskom tržištu, ali u robnoj razmeni treba da koristi prilike koje joj se ukažu u Aziji i drugim regionima, ocenio je Krugman. On je rekao, na konferenciji za novinare, posle predavanja koje je održao srpskim zvaničnicima, privrednicima i ekspertima, da je geografija vrlo bitna pa zbog toga savetuje da se ekonomija Srbije više usmeri ka evropskom tržištu. Krugman je, na pitanje kako komenariše ekonomske mere Vlade Srbije, obazrivo odgovorio, jer kako je ukazao bio je u prilici da pažljivo sluša o tome, ali ne i da donosi ocene, kao i da nema parametre koji bi mu to omogućili.

"Niste u najgoroj situaciji, ima i zemalja koje su u mnogo gorem položaju, recimo da je vaša situacija slična onoj u Grčkoj", rekao je Krugman.

Dinkić saglasan s Krugmanom da dinar ne treba precenjivati

Ministar finansija i ekonomije Srbije Mlađan Dinkić izjavio je da se slaže s nobelovcem Krugmanom da dinar ne treba precenjivati i da Srbija treba da zadrži fleksibilan devizni kurs.

"Već godinama govirim da Srbija ne treba da ima fiksni već fleksibilan devizni kurs, ali da dnevne oscilacije ne budu visoke i da centralna banka interveniše s vremena na vreme da spreči velika pomeranja kursa", rekao je Dinkić novinarima posle Krugmanovog predavanja u hotelu "Hajat".

Komentraišući Krugmanovu ocenu da je dinar precenjen, Dinkić je kazao da su sve zemlje koje su precenjivale svoju valutu čak i uslovima budžetskog suficita gomilale javni dug i imale probleme u privrednim aktivnostima.

Dinkić je napomenuo da ekonomsku i monetarnu politiku treba posmatrati u celini, a ne odvojeno.

Centralna banka, kako je ukazao, treba da vodi računa o stabilnosti finansijskog sistema, vodi politiku flekibilnog deviznog kursa i da utiče na snižavanje kamatnih stopa.

"To je nešto što predlaže i Krugman, to se desilo i u SAD i zato su brže krenuli da izlaze iz krize", rekao je Dinkić i dodao da je slične mere pre mesec dana počela da preduzima i Evropska centralna banka, što se odrazilo na delimični pad prinosa na evropske obveznice.

Srbija, naglasio je, "treba da radi manje više isto".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

96 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: