Srbija ostala bez 15.000 preduzeća

Direktor Agencije za privredne registre Zvonko Obradović izjavio je da je od 2010, po Zakonu o automatskom stečaju, oko 15.000 firmi izbrisano iz registra.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.02.2012.

16:47

Default images

One su obrisane zato što su bile u blokadi duže od tri godine.

Obradović je kazao i da je od početka ekonomske krize 2008. godine u Srbiji registrovano 20 odsto manje novoosnivanih firmi i radnji.

"Prošle godine registrovano je oko 8.500 novih preduzeća, dok se ranijih godina taj broj kretao oko 10.000", kazao je on i dodao da je sličan trend i kod preduzetnika "gde se za poslednje dve godine više obriše iz registra nego što se osnuje i to za 10 odsto".

Državna sekretarka za regionalni razvoj Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Dragijana Radonjić Petrović kazala je da je nelikvidnost trenutno najveći problem srpske privrede, a ne samo malih i srednjih preduzeća.

Dodala je da se u razgovoru sa privrednicima došlo do zaključka da su problemi i nedovoljna informisanost budućih preduzetnika i nepoverenje u državne institucije.

"Što se tiče nepoverenja mogu da kažem da će svi koji konkurišu a ispunjavaju uslove konkursa dobiti sredstva, bilo da je reč o podsticajnim bespovratnim sredstvima ili kreditima", kazala je ona.

Radonjić Petrović je rekla da sektor malih i srednjih preduzeća čini 99,8 odsto srpske privrede i da je dve trećine ukupnog broja zaposlenih u tom sektoru u kome se realizuje dve trećine prometa, kao i 45 odsto izvoza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: