Fondovi se polako oporavljaju

Samo dva fonda od 15, koliko ih trenutno posluje u Srbiji, u poslednjih šest meseci zabeležili su gubitak što je potvrda oporavka ovih finansijskih institucija.

Izvor: 24 sata

Četvrtak, 21.04.2011.

12:09

Default images

Međutim, činjenica da ukupna imovina fondova u Srbiji iznosi nešto više od 10 miliona evra govori da fondovi imaju malo manevarskog prostora za veće dobitke.

Nenad Gujaničić, glavni broker „Sinteza invest group” kaže da je tačno da se fondovi oporavljaju, ali da oni raspolažu još uvek raspolažu relativno malom imovinom koja ima ne dozvoljava da imaju veći uticaj na tržištu.

"Po pravilu, prvo se berza oporavlja, pa tek onda fondovi. Beleks 15 sada ima vrednost nešto veću od 700 poena, a kada dođe do 1.000 poena, moći ćemo da kažemo da se radi o ozbiljnom oporavku. Isto tako, kada se bude pročitalo da je neki fond ostvario rast od 100 odsto, to će zagolicati građane da ulažu. Ipak, oporavak se očekuje i onaj ko je spreman na dugoročna ulaganja može da očekuje dobitke", Gujaničić.

Investicioni fondovi posluju tako što oni umesto ulagača upravljaju njegovom imovinom. Fondovi dele sudbinu berze, ali u vremenima krize padaju manje od berze, a u vremenima skoka, njihove dobiti su manje od berzanskih. Žive od provizije i članarina članova fonda. U trenutku otvaranja fonda vrednost njegove investicione jedinice je 1.000 dinara.

"U 2011. se ne mogu očekivati nagle promene u kretanju investicionih jedinica, ali ulaganje u investicione fondove danas radi ostvarivanja prinosa u narednim godinama moglo bi biti vrlo isplativo ulaganje. Ukoliko se odlučite za ovaj vid ulaganja, preporučujemo vam da proučite kretanja vrednosti investicionih jedinica u proteklim godinama - isplativost ulaganja, u zavisnosti od fonda koji izaberete, nedvosmisleno ćete videti. Do danas je jasno da su najotporniji na efekte krize bili fondovi očuvanja vrednosti, nezavisno od vremena osnivanja, i investicioni fondovi osnovani nakon prve polovine 2009. godine", kažu na sajtu kamatica.com.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: