Ovaj porez bi svi želeli da plaćaju

Od aprila počinje dodatno oporezivanje građana koji su prošle godine mesečno primali više od tri prosečne zarade.

Izvor: RTS

Nedelja, 02.04.2023.

12:20

Ovaj porez bi svi želeli da plaćaju
Foto: shutterstock, Andrey_Popov

Ranije su bili u obavezi da sami prijave takav prihod, sada im Poreska uprava na osnovu svojih podataka prvi put nudi već popunjenu elektronsku poresku prijavu.

Za one čija su primanja od tri do šest prosečnih plata mesečno, dodatni porez je 10 odsto, za još veće prihode 15 procenata.

Prema poslednjim podacima, do sada su više od trostruke prosečene plate primalo oko 35.000 obveznika. Novi presek znaće se posle 15. maja što je rok za podnošenje poreske prijave.

Dragan Agatunović iz Porese uprave kaže da će od 3. aprila sva fizička lica koja imaju dohodak trostruko veći od prosečne plate početi da dobijaju elektronsku prijavu na portalu Poreske uprave.

Za to je potrebno da, prema rečima Agatunovića, fizičko lice ima digitalni sertfikat ili da ovlasti bilo koga da podnese prijavu u njegovo ime do 15. maja.

Naglašava da je neoporezivi limit godišnje zarade oko 3.700.000 dinara. Svi oni čija zarada prelazi ovu granicu biće dodatno oporezovani, kaže Agatunović.

Ističe da fizičko lice može da pristupi svom nalogu na portalu Poreske uprave da izmeni podatke u prijavi, kao što su npr. broj izdržavanih osoba u domaćinstvu ili neki drugi podatak za koji smatra da nije dovoljno precizan.

Ukoliko to ne učini do 15. maja, Poreska uprava će to učiniti umesto njega, a propisana je novčana kazna od 50.000 dinara, navodi Agatunović.

Naglašava da građani koji nisu državljani Srbije obavezni su da isključivo sami popune svoju poresku prijavu. "U ovoj kategoriji obeveznika je oko sedam odsto stranih državljana, a obično je reč o direktorima, menadžerima, pravnicima, ekonomistima, inženjerima", dodaje Agatunović.

Poručuje i da je najviše milionskih obveznika iz najvećih gradova, posebno sa područja Beograda i Autonomne pokrajine Vojvodina.

Od aprila se menja u poreska prijava za frilensere od kojih određeni broj spada i u ovu kategoriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: