Jelen protiv kratkoročnog povećanja kapitala Svetske banke

Američka ministarka finansija Dženet Jelen odbacila je danas predlog o kratkoročnom povećanju kapitala Svetske banke.

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.03.2023.

20:35

Jelen protiv kratkoročnog povećanja kapitala Svetske banke
Foto: shutterstock, Alexandros Michailidis

Povećanje kapitala bilo je među predlozima Svetske banke u januaru, ali ono ne bi bilo moguće bez podrške SAD, najvećeg akcionara Svetske banke, rekla je Jelen.

Jelen je na budžetskoj raspravi u Komitetu za izdvajanja za državne, inostrane operacije i srodne programe Predstavničkog doma Kongresa SAD rekla da želi da reforme Svetske banke znatno prošire kreditiranje za borbu protiv klimatskih promena i drugih globalnih kriza, uglavnom širenjem postojećih resursa, usvajanjem inovativnih politika finansiranja i mobilizacijom privatnih finansija, prenosi Rojters.

''Ne tražimo povećanje kapitala. Želimo da vidimo bolju mobilizaciju privatnih resursa pored investicija Svetske banke, ali u ovom trenutku ne tražimo povećanje kapitala'', rekla je Jelen.

Poslednje povećanje kapitala Svetske banke, od 13 milijardi dolara, odobrile su zemlje članice 2018. godine, ali stvoreni kreditni kapaciteti bili su pod velikim pritiskom zbog pandemije kovida 19 i posledica rata u Ukrajini, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: