Konačno popustili: Nakon 20 godina – ukinuto

Japan je ukinuo ograničenje na uvoz kanadske govedine koje datira od pre 20 godina, saopštilo je kanadsko ministarstvo poljoprivrede, prenosi Rojters.

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.03.2023.

08:15

Konačno popustili: Nakon 20 godina – ukinuto
Ilustracija: Shutterstock/Aleksandar Karanov

Japan je, kao i mnoge druge nacije, ograničio uvoz govedine iz Kanade nakon što je 2003. godine u provinciji Alberta otkriven slučaj goveđe spongiformne encefalopatije (BSE), odnosno "bolesti ludih krava".

Kanadska agencija za inspekciju hrane, uz podršku Ministarstva poljoprivrede Kanade, tokom proteklih nekoliko godina radila je na uspostavljanju najviših standarda proizvodnje i obezbeđivanja kvaliteta govedine kako bi ponovo bio otvoren pun pristup ključnim tržištima, poput Japana.

Japan je važno tržište za Kanadu i svet. U 2022. godini, japansko tržište kanadske govedine i proizvoda od govedine imalo je procenjenu vrednost od 518 miliona dolara, uglavnom zbog preferencijalnog pristupa Kanade prema Sveobuhvatnom i progresivnom sporazumu za transpacifičko partnerstvo (CPTPP).

Ova proširena prilika za pristup tržištu usledila je nakon još jednog popuštanja ograničenja 2019. godine, kada je Japan odobrio uvoz kanadske govedine od goveda starijih od 30 meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

17 h

Podeli: