"Pakao" sezonskih radnika: Svi gledaju cifru od 2.500 evra, a niko ne priča o detaljima VIDEO

Pozadina oglasa za posao u inostranstvu je i široka i teška, otkrio je predsednik Ivent industrije Srbije Boško Bubanja.

Izvor: B92

Petak, 24.03.2023.

11:27

Foto: shutterstock, FXQuadro

Hrvati na sve načine pokušavaju da dovedu što više ugostitelja iz Srbije. Traže sve profile - kuvare, konobare, menadžere, barmene, a nude plate od više hiljada evra.

"Oglasa ima dosta i jasno piše koje se pozicije traže i koja plata se obećava. Pozadina svega toga je široka i teška i nikako nije jednostavno otići na rad u inostranstvo u tuđu zemlju", rekao je Boško Bubanja.

"Svi gledaju tu cifru ali niko ne priča o detaljima gde se radi ozbiljno više sati nedeljno. To je sezona gde je posao konstantan. Posle ta tri meseca vi ste naradna dva meseca totalno neupotrebljivi. Kad pogledamo matematiku da tri meseca radimo, a naredna dva ne možemo da se fokusiramo na neki bolji posao, dodjemo u situaciju da se nije isplatilo što smo išli", ispričao je kuvar Zdravko Štrbac koji je nekoliko puta odlazio na rad u inostranstvo i vratio se u Srbiju.

"Kada bih vam rekao da je ovde 120.000 dinara više nego u Hrvatskoj 2.500 evra, vi biste me pitali kako. Ovde radite osam sati dnevno, a kada odlazite tamo potpisujete ugovor na minimum 10 sati dnevno. Sezona traje 6 do 7 meseci. Tamo se spava 20 ili 30 kilometara od radnog mesta, a čak i ukoliko imate organizovan prevoz, imate ga samo u određenom terminu i ako ga propustite morate da idete taksijem koji ćete morati da platite. Kod nas ćete posle posla ukoliko želite da popijete pivo platiti 2 ili 3 evra, a tamo 10 ili 12 evra. Kada se sve sabere, to ne znači da ćete te pare vratiti i da će vam taj novac ostati", otkrio je Bubanja.

Za više informacija pogledajte video-prilog:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: