Stelantis otpušta u Slovačkoj

Fabrika automobila Stelantis u slovačkom gradu Trnava otpustiće oko 360 zaposlenih zbog prelaska na proizvodnju električnih automobila.

Izvor: Tanjug

Sreda, 22.03.2023.

11:55

Stelantis otpušta u Slovačkoj
Ilustracija: Shutterstock/Antonello Marangi

Portparol Stelantisa Mihail Nič rekao je da će biti otpušteno oko 360 zaposlenih, prenosi Euraktiv.

U automobilskoj industriji trenutno je zaposleno oko 200.000 osoba, a stručnjaci smatraju da će prelazak na električnu energiju, kao i digitalizacija i automatizacija, dovesti do gubitka i do 70.000 radnih mesta.

Kako je Nič rekao, u fabrici u Trnavi će biti otpušteno oko 360 ljudi, a nakon prelaska na proizvodnju električnih vozila zaposleno više osoba.

Monika Martiškova iz Centralnoevropskog instituta za studije rada (CELSI) kaže da će u fabrikama da se obavlja obuka zaposlenih.

"Kompanije će morati da postanu više digitalizovane ili automatizovane, a ljudi će i dalje biti potrebni, ali neće biti potrebni u proizvodnji, već u operativnoj tehnologiji. Neće se nužno promeniti broj radnih mesta, ali će se promeniti struktura", objasnila je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: