Šuga u Zari? Institut demantovao povezanost slučaja sa butikom

Sanitarna inspekcija će zbog sumnje na šugu proveriti garderobu u prodavnici "Zara".

Izvor: Dan, Pobjeda/Anja Ivanoviæ

Utorak, 14.03.2023.

12:05

Šuga u Zari? Institut demantovao povezanost slučaja sa butikom
Foto: Manuel Esteban / Shutterstock.com

To je podgoričkoj Pobjedi potvrdila direktorka Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević.

Građani, kako piše Pobjeda, sumnjaju da su šugu dobili iz te prodavnice, a navode da im se nakon nošenja "Zarine" odeće pojavio osip na stomaku ili leđima.

"Inspekciji je stigla inicijativa i dodeljena je sanitarnoj inspekciji. Kad se nadzor završi, obavestićemo javnost o utvrđenom stanju", rekla je Vujoševićeva.

Pobjeda piše da je Institutu za javno zdravlje uputila pitanja ovim povodom, na koja se čeka odgovor. Za sada je, pišu, nezvanično potvrđeno da slučajeva šuge ima, ali da broj nije neuobičajen.

Ovo zarazno oboljenje se inače prenosi dužim direktnim kontaktom sa kožom obolelog ili korišćenjem iste posteljine, odeće ili donjeg veša sa obolelom osobom.

Institut za javno zdravlje Crne Gore potvrdio je da nema prijavljenih slučajeva šuge koji bi ukazali da postoji povezanost sa podgoričkim butikom, saopštila je Uprava za inspekcijske poslove komentarišući spekulacije u vezi sa navodnom pojavom zaraznog oboljenja-šuge u podgoričkom butiku, javlja podgorički Dan.

Uprava za inspekcijske poslove je dana 10.3.2023.godine primila jednu anonimnu prijavu od osobe koja je čula glasine da se navedeno oboljenje pojavilo u jednom podgoričkom butiku. Odmah po prijemu inicijative zdravstveno-sanitarna inspekcija je kontaktirala Institut za javno zdravlje od kojih je dobila informaciju da je na nivou Crne Gore, Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u periodu od 13.2. do 13.03.2023. godine prijavljeno osam slučajeva šuge, pri čemu su u Podgorici registrovana tri slučaja, a poslednji 1.3.2023, dodali su u saopštenju.

"Institut proverava u svojoj bazi ima li potvrđenih slučajeva koji se mogu povezati sa konkretnim slučajem, odnosno vrši epidemiološko ispitivanje. U slučaju da postoji sumnja sanitarna inspekcija izlazi zajedno sa Institutom za javno zdravlje na lice mesta i na osnovu preporuka Instituta preduzima mjere. (epidemiolozi pregledaju lica, vrše epidemiološko ispitivanje, u slučaju da ima potvrđenih slučajeva, sanitarni inspektor donosi rešenja o izolaciji tih lica, kao i njihovih kontakata)", dodaju iz Uprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: