Vesić najavio: Ukidanje – do aprila ili maja

Konverzija uz naknadu prava korišćenja u pravo svojine nad građevinskim zemljištem biće ukinuta najverovatnije do aprila ili maja.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 06.02.2023.

11:36

Vesić najavio: Ukidanje – do aprila ili maja
Ilustracija: Shutterstock/Bannafarsai_Stock

To je najavio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Ministar je rekao Tanjugu da je u toku javna rasprava o nacrtu izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, koja će trajati do 20. februara i istakao da je cilj, pre svega, da se obezbedi veća transparentnost i smanjenje korupcije u izadavanju građevinskih dozvola i uvođenje kraćih rokova za izdavanje dozvola, omogućavanja novih investicija i povećana zaštita prirodnih i zaštićenih kulturnih područja.

"Kako se više ne bi događalo da se ruše objekti pod zaštitom. Takođe, uvode se i elementi 'zelene gradnje' i ovo će biti do sada najekološkiji zakon, a doneće i rešavanje nekih problema koje je izazvala konverzija uz naknadu.

Na pitanje da li će konverzija uz naknadu biti ukinuta ove godine, Vesić je rekao:

"Ako mene pitate nadam se da će biti ukinuta u narednih nekoliko meseci, do aprila ili maja, ali ne odlučujem samo ja o tome. Imamo potpunu podršku i premijerke i ministra finansija za ukidanje konverzije uz nakadu, jer oni razumeju kakve to efekte imati po budžet. Svi koji se odgovorno bave u Srbiji BDP-om i investiranjem znaju koliko je to važno. Imamo potpuno jedinstven stav. Razumem da se neko buni protiv toga, a posebno oni koji su uveli zakon - 2009. godine", rekao je Vesić.

Kaže da ne razume primedbe da će ukidanjem Zakona o konverziji uz naknadu, država ostati bez milijardi evra do naknade.

"To kažu oni koji su doneli ovaj zakon, a za 13 godina su obezbedili u budžet samo 36 miliona evra, a izgubili smo na hiljade radnih mesta i lokalne samouprave su izgubile stotine miliona evra kroz doprinose za građevinskog zemljište, koji nisu naplaćeni, kao i kroz nenaplaćeni porez na imovinu. Izgubili smo mnogo više nego što smo dobili. Da mogu da se naplate te milijarde o kojima pričaju, pa bile bi naplaćene, a umesto toga su lokalne samouprave izgubile stotine miliona evra", istakao je Vesić.

Dodao je da je potpuno neprimerno obmanjivati ljude pričama o milijardama evra koje ne postoje od nakande za konverziju.

"Trenutno je Nacrt izmena i dopuna zakona na javnoj raspravi, sutra će rasprava biti održana u Subotici, zatim u Kragujevcu, Beogradu i mi sada razgovaramo iz ministarstva sa građanima i investitorima i onima koji učestvuju u izdavanju građevinskih dozvola. Imaćemo i sastanak u Savetu stranih investitora, sa AmC ham i sa Savetom za zelenu gradnju, i sa SKGO sa načelnicima koji izdaju građevinske dozvole. U ovoj fazi želimo da čujemo sve predloge i da ovaj nacrt dodatno poboljšamo. Tako da ne znači da su sa nacrtom rešeni svi problemi", naglasio je Vesić.

Nacrt izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji predviđa da svi objekti moraju da budu besplatno priključeni na postojeću infrastrukturu, a posebno na vodovod, kanalizaciju, gasovod i daljinsko grejanje.

Predviđeno je i osnivanje Agencije za prostorno planiranje i urbanizam, koja će od ministarstva preuzeti deo nadležnosti, kao i uvođenje glavnog državnog urbaniste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: